Oslo KIB

NKF 110 år

– Vi må ta bedre vare på byggene – og miljøet

Det sier direktør Eli Grimsby i Kultur- og idrettsbygg i Oslo. Hun leder et av Oslos nyeste kommunale foretak, som skal bygge, eie, leie ut, vedlikeholde og forvalte kultur- og idrettsbygg i Oslo. 

Oslo KIB
Foto: Tove Lauluten/Kultur- og idrettsbygg Oslo KF

Det innebærer også bygging av det som skal bli en av våre nyeste kulturskatter, det nye Muchmuseet i Bjørvika.
– Munchmuseet er et Future Built-prosjekt, med passivhusstandard. Det er et forbildeprosjekt i FutureBuilt-programmet og har fått drøyt 13 millioner kroner i støtte fra Enova. Her har vi tenkt miljø fra starten av, både når det gjelder materialvalg og arkitektonisk utforming. Et viktig grep er også å sørge for ulike soner i bygget, der krav til lys og temperatur er ulike, slik at vi kan spare energi, forklarer Grimsby.

Fossilfrie byggeplasser er standard

Selv med høyprofilerte byggeprosjekter Når det nye Munchmuseet står ferdig i 2020, har Oslo fått et nytt ikonbygg, reist med omtanke for fremtidens klima og miljø. Foto: Tove Lauluten/Kultur- og idrettsbygg Oslo KF som Munchmuseet og Deichmanske bibliotek er KID like opptatt av prosesser og resultater ved kanskje mindre kjente anlegg. – Vi er stolte av å ha medvirket til å skape landets aller første fossilfrie byggeplass, ved byggingen av Lambertseter flerbrukshall. Nå er dette blitt standardkrav ved våre byggeplasser. Nye Jordal Amfi bygges også fossilfritt, og vil i tillegg bli landets mest energieffektive ishall, sier direktør Eli Grimsby. Kultur- og idrettsbygg har også en viktig oppgave i å ta vare på eldre bygg i byen. – Vi ønsker å ta bedre vare på de gamle idrettsanleggene og kulturskattene våre enn vi har gjort til nå. Vi har ansvaret for viktige bygg som Vigelandsmuseet, Bislett stadion og Holmenkollen nasjonalanlegg, som må tas vare på på en bærekraftig måte, sier hun.

Her kan du lese hele saken.

Flere saker finner du på Bygg21Magasinet.no.