_DSC2560Lars Jacob Hiim

Statssekretær Lars Jacob Hiim

Alt blir enklere

-Vi skal ha de kravene vi trenger. Ikke mer. Vi har gjort en god del forenklinger og vi ønsker å fortsette forenklingssporet. Bygg blir ikke gode av at staten detaljstyrer akkurat hva og hvordan noe skal løses, sa statssekretær i Kommunal og moderniseringsdepartementet, Lars Jacob Hiim på Miljø & Teknikk 2019.

Statssekretæren viste til Granavoldenplattformen. – Der står klart og tydelig at vi vil fortsette forenklingen av regelverket for bygg. Det omfatter blant annet kravene til bygg, og søknads- og byggeprosessene. Offentlige reguleringen skal ikke unødvendig forsinke eller fordyre prosessen. Regjeringen vil at boliger, infrastruktur og næringsområder skal kunne bygges raskere og rimeligere, sa Hiim.

Konkret vil regjeringen effektive planprosesser og full-digitalisere byggesaksprosessene.

Lars Jacob Hiim fortalte at det i departementet nå foregår et lovarbeid med å forenkle og tydeliggjøre regelverket som gjelder når man skal gjøre endringer i eksisterende byggverk. Dette markedet utgjør omtrentlig en tredel av produksjonsverdien i bygg- og anlegg, ca 158 milliarder kroner.

Av rundt 89 000 byggesøknader i 2017, utgjorde nær 40 prosent kommunale byggesaker for tiltak på eksisterende byggverk. Utfordringen i dag er at plan- og bygningsloven og de byggtekniske kravene i stor grad er utformet med tanke på nye bygg.

- Et vanskelig regelverk fører til uforutsigbarhet og forskjellsbehandling av bygningseiere som vil gjøre endringer, sa Hiim som gjennomgikk målsetningen for det pågående lovarbeidet. Forslaget blir sendt ut til høring i løpet av året, og departementet ønsker en dialog med de ulike aktørene.

Han berørte i sitt innlegg materialvalg, energikrav, miljø og klima: -Vi har oppnådd nye allerede. Vi har en tilnærmet 100 prosent fornybar energibruk i norske bygg. Fremover er det behov for å se mer helhetlig på energikrav og andre miljøkonsekvenser i bygg. Det er kanskje andre områder enn energibruk i drift som er miljøutfordringene vi må gripe fatt i.

I løpet av 2019 rulles det ut en rekke digitale søknadsløsninger som vil effektivisere byggesaksprosessen betraktelig. Statssekretær Lars Jacob Hiim opplyste at de vil bli å finne på en tjenesteplattform på Altinn som kalles "Fellestjenester bygg". Her er gevinstpotensialet stort. Foreløpige beregninger viser gevinster på 1,5 milliarder kroner for kommunene og 1 milliard kroner for byggenæringen for de neste 15 årene.