Dialogkonferanse

Statsbygg og Bergen kommune

Arrangerte dialogkonferanse sammen

Statsbygg og Bergen kommune arrangerte dialogkonferansen om framtidens byggeprosess i Oslo 18.01.18. NKF var representert sammen med 150 deltakere som hadde søkt om å få bli med.

Dialogkonferanse
Jan Myhre (Statsbygg) og Jarle Kvalvik (Bergen kommune)

Deltakerne, som i hovedsak besto av leverandører, kom fra flere nye bransjer. En underskog av unge digitale leverandører som leverer digitale løsninger er på vei inn i byggebransjen. Vi står foran et paradigmeskifte sa Harald V. Nikolaisen. Digitale løsninger gir nye muligheter for kommunikasjon og styring. Nye samarbeidsformer tvinger seg fram og utfordrer innarbeidede kontrakter og standarder. Konferansen ble «velsignet»  av Paul Chaffey og vi fikk et blikk på store linjene presentert av Silvia Seres. Vi er inne i en digital verdensomspennende revolusjon. 

Hvordan skal vi forholde oss til denne situasjonen i byggebransjen og i kommunene?

Bergen kommune har inntatt en offensiv rolle og har "vunnet en konkurranse hos innovasjon Norge» med tittel "1000 bygg - 10.000 muligheter». Dette var grunnen til at Bergen kommune arrangerte konferansen sammen med Statsbygg, som har sin «digibygg» satsning. Bergen er igang med en rekke prosjekter som vil endre bransjen. Et av dem er innføring av elektroniske mannskapslister for innleid personell, som Oslo kommune er i ferd med å innføre. Bergen skal gjennomføre en fellesanskaffelse på vegne av NKF storbynettverk. Det vil gi en helt ny oversikt og kontroll på leverandørene sier Jarle Kvalvik. 

Hensikten med dialogkonferansen var å invitere nye leverandører inn så de kunne fortelle hva de kan bidra med. 

Dette ble gjennomført med en «speeddating» der alle sto i to store sirkler og snakket i tre minutter med den du sto overfor. Når tre minuter var gått gikk vi et skritt til siden og møtte en ny person i 3 min. Dette var spennende og kunne gjerne fortsatt mer enn de seks gangen vi roterte. 

Vi ble ved ankomst delt inn i syv kategorier med store fargelagte navnelapper. (1:akademia/studenter/spillutvikling, 2:arkitekt/rådgiver, 3:design, 4:entreprenør/byggfag, 5:leverandører, 6:offentlig/næringsliv, 7:Teknologi/konsulent.) Vi etablerte arbeidsgrupper der alle farger var represenentert. 20 arbeidsgrupper var i sving med de samme oppgavene knyttet til bedre organisering og gjennomføring av byggeprosjekter. Arbeidsgruppene valgte en representant til et prosjektbord som hadde i oppgave å samordne besvarelsen til plenum. 

Dialogkonferanse 2.jpg

Deler av prosessen

- Den tverrfaglige gruppen ga interessante diskusjoner - fordi deltakerne så oppgaven på forskjellige måter
- Ulike faggrupper bruker ulike begreper på samme fenomen. IT-bransjen driver frem sine prosjekter med «sprinter» og bruker litt andre begreper som f.eks SCRUM for beskrive prosessen. Vi måtte bruke litt tid på å forstå hverandre.
- Prosjektarbeid dreier seg mye om å få til en god prosess der alle blir hørt og sett for å kunne bidra med sin kompetanse.
- En ny profesjon som prosessledere « banker på døren» og ønsker å slippe til i byggebransjen.

Les mer: Skaper fremtidens byggenæring

NKF med bidrag til konferansen

God prosess gir gode bygg
Vi døpte prosjektlederen om til "prosessleder" fordi det dreier seg om å lede en prosess der ulik kompetanse bringes sammen for å skape et godt bygg for brukerne, eierne og samfunnet. Ved hjelp av teknologi som stadig fornyer seg skal vi optimalisere byggene og bruken av dem.

Dette sammenfaller godt med målene til NKF om å etablere en støttetjeneste for kommunale byggeprosjekter. Kommuner som ikke selv har prosesslederkompetanse må finne denne i markedet. Det kan hende vi skal tørre å slippe til noen som har dette som sin spesialkompetanse.