Masteroppgave

Blir branntekniske krav bygget og utført slik som prosjektert?

Brann 2.png

Tekst: Andreas Nordal

Gjennom mitt arbeid som tilsynspersonell i ulike brannvesen og ansvarlig brannprosjekterende i ulike brannrådgivningsforetak, har det etter hvert vokst frem en nysgjerrighet på om regelverket angående kontroll av brannsikkerhet i byggeprosesser, er tilstrekkelig slik det fremstår i dag.

Brannrelaterte krav som blir planlagt, forventes å bli utført. Blir kravene ikke utført og kontrollert slik myndighetene forventer gjennom de lover som er vedtatt, risikerer man å ikke oppnå det sikkerhetsnivået som forventes.

Før sommeren 2018 leverte jeg inn en masteroppgave som handlet om status og behov for kontroll av brannsikkerhet, som avsluttet masterstudiet mitt ved Høgskulen på Vestlandet (HVL).

Er det grunn til bekymring?

I 2017 hevdes det at det ble registrert byggefeil for 17 milliarder kroner. Noen byggefeil kan ha mindre konsekvenser, mens andre byggefeil kan ha større konsekvenser. Noen byggefeil kan også være kombinasjon av mindre kostbare feil og store konsekvenser.

Innen fagområde brannsikkerhet kan en finne eksempler på sistnevnte. Mindre kostbare feil på et brannalarmanlegg, som eksempelvis fører til at dette ikke er utført korrekt og vil fungere etter sin hensikt, vil kunne føre til store konsekvenser både økonomisk (stort materielt skadeomfang) og sikkerhetsmessig (personskader/dødsfall).

Bedre kvalitet før enn nå?

Frem til begynnelsen på 1990-tallet var fokus for det meste på forenkling av byggesaksprosesser. Det ble etterhvert erkjent at kvaliteten på byggearbeider ikke var tilstrekkelig god nok. Dette endte opp med reformen som trådte i kraft i 1997, som handlet mye om å ta tak i utfordringen med å øke kvaliteten på byggearbeider. Utover 2000-tallet virker det som om man fortsatt erkjenner at man ikke er helt i mål angående kvaliteten på byggearbeider, og det kommer etterhvert forslag til skjerpende krav.

Plan- og bygningsloven krever i dag at på viktige og kritiske områder skal det gjennomføres obligatorisk uavhengig kontroll i tillegg de ansvarlige foretaks egne systemer for å sikre oppfyllelse av loven.

Byggesaksforskriften (SAK10) angir 4 fagområder i tiltaksklasse 2 og 3 som det skal gjennomføres obligatorisk kontroll på ved byggearbeider i Norge. Dette gjelder; bygningsfysikk, konstruksjonssikkerhet, geoteknikk og brannsikkerhet. Fagområdet brannsikkerhet skal begrenses til kontroll av prosjektering av brannsikkerhetskonsept.

Er kravet til kontroll tilstrekkelig?

Lovkravet angående «uavhengig kontroll av prosjektering og utførelse av viktige og kritiske områder», virker imidlertid ikke å bli i tilstrekkelig grad oppfylt og ivaretatt som ønskelig gjennom forskrift og veiledning.

Myndighetene har splittet det definerte viktige og kritiske fagområdet brannsikkerhet, slik at lovkravet om «helhetlig kontroll som skal ivareta grenseflater mellom forskjellige fagområder» i praksis ikke vil bli oppfylt gjennom forskrift slik som de andre definerte viktige og kritiske områdene blir (bygningsfysikk, konstruksjonssikkerhet og geoteknikk).

Hvordan oppleves fagområdet i praksis?

Brannsikkerhet er et tverrfaglig fagområde som berører de fleste involverte fagfelt i et byggeprosjekt. Det vil muligens kunne være noe skepsis i byggenæringen til om obligatorisk uavhengig kontroll av brannsikkerhet i prosjekterings-, detaljprosjekterings- og utførelsesfasen vil bli for omfattende, tidkrevende og ev. kostbar slik at byggenæringen ikke helt selv ser hvordan dette kan gjennomføres innen mer forutsigbare kostnadsrammer.

Regelverket har gitt muligheter for å sjekke om brannsikkerhet blir utført også slik som planlagt i konsept og produksjonsunderlag. Dette forutsetter at kommunen i tilstrekkelig grad krever uavhengig kontroll utover der det stilles krav til obligatorisk uavhengig kontroll av brannsikkerhet.

Undersøkelser viser at det er indikasjoner på at kommuner altfor sjelden, på tross av viktighetsgraden av fagområdet, krever uavhengig kontroll på brannrelevant detaljprosjektering og/eller utførelse.

Det oppleves avvik/feil i de fleste prosjekter brannrådgivere er involvert i utførelsesfasen. At det er utfordringer i denne fasen får også støtte av blant annet byggetilsyn, branntilsyn og forsikringsbransjen.

Hva bør gjøres i fremtiden?

Myndigheter bør inkludere brannrelevant detaljprosjektering og utførelse i forskriftskrav til obligatorisk uavhengig kontroll av brannsikkerhet. Dette vil sikre den helhetlige kontrollen «som skal ivareta grenseflatene» mellom forskjellige fagområder som plan- og bygningsloven krever.

Obligatorisk uavhengig kontroll av brannsikkerhet, innen detaljprosjektering og utførelse, kan i starten gjerne begrenses i kontrollomfang til særlige viktige brannkrav/forhold som myndighetene bør få kartlagt. Dette vil kunne sikre at et såpass tverrfaglig fagområde som brannsikkerhet er, får den nødvendige oppmerksomhet som forventes gjennom hele byggeprosessen, og bedre sikrer at tilstrekkelig og forventet brannteknisk kvalitet blir oppnådd.

Kilde: Masteroppgave «Kontroll av brannsikkerhet – hvor står vi i dag, og hva er behovet?», Høgskulen på Vestlandet.