NKF byggesak

CEBC samlet i Sandnes

Byggesaksrepresentanter fra store deler av Europa var samlet mandag og tirsdag denne uken for å diskutere felles utfordringer og utveksle erfaringer.

CEBC møte 2018.jpg
Her er representanter fra Tyrkia, Slovenia, Croatia, Nederland, Finland, Estland, Norge, Storbritannia, Frankrike, Irland, Island, Kypros, USA og Latvia. Foto: Sindre Haarr, NKF

CEBC, Consortium of European Building Control, er en internasjonal non-profit organisasjon med medlemsorganisasjoner fra hele Europa. Medlemsmassen består av private og offentlige foretak for jobber med byggesak, kontroll og tilsyn. 

På agendaen for møtet sto blant annet brannen i Grenfell tower i London der 71 mennesker mistet livet. Representanten fra LABC, Paul Everall, informerte i sitt innlegg om at det fortsatt finnes over 600 høyblokker med samme materialer som Grenfell. Et av områdene som har problematisert i etterkant av dødsbrannen er tilsynet som er satt ut til private aktører og for dårlig oppfølging av disse aktørene fra det offentlige.

Lederen for utredningen i etterkant av brannen, Dame Judith Hackitt, sier til AP at hun er sjokkert over dårlig byggeskikk og manglende brannsikringsregler.
- Tanken om å gjøre det billigst mulig, og gi andre ansvaret, må stanse.

Under samlingen kom det tydelig frem at brannen kommer til å sette retningslinjer for fremtidige standarder i Storbritannia og i resten av Europa.

I tillegg var vår egen Mette C. Brox som sitter i styret for NKF byggesak på talerstolen for å presentere Norsk Kommunalteknisk Forening og arbeidet som gjøres på tvers av kommunegrensene for å dele beste praksis og de gode eksemplene med hverandre. Brox er til daglig plan- og bygningssjef i Sandnes kommune.

NKF var denne gangen vertskap for samlingen og deltar i CEBC på oppdrag fra DiBK. Tor Hegle (Lindås kommune) og Mette C. Brox (Sandnes kommune) deltar fra NKF.

Hegle mener det er et solid utbytte av å møtes på tvers av landegrenser.
- Det er veldig nyttig å få en oppdatering på hva som er status ute i Europa og det kan være med å skaffe oss enda bedre forståelse av vårt eget lovverk som igjen kan formidles til NKF sine medlemmer. Det er viktig at det lages standarder på tvers av lendegrenser, avslutter Hegle.

Neste CEBC-møte avholdes i København 11.-14. mai 2019.