Ekeberg skulpturpark åpnet 26. September

Den nye kvinneparken i Oslo

Torsdag 26. september åpnet Oslos ordfører Fabian Stang den nye kvinneskulpturparken i Ekebergåsen sørøst for Oslo sentrum. Det har vært mye diskusjon om parken.

IMG_2045_300x300
Walking woman av Sean Henry finner du midt i en av de mange gangveiene i parken

Samarbeid

Det er Christian Ringnes som har hatt ideen til parken og som har finansiert den. Men planleggingen har skjedd i nært samarbeid med kommuen. Fabian Stang sa spøkefullt at Oslo kommune har bestemt og Christian Ringnes har betalt. 

IMG_1934_300x225
Byens befolkning møtte opp

Folkefest

Selve åpningsarrangementet ble ledet av Linn Skåber, som sammen med ordfører Fabian Stang og Christian Ringnes satte en frisk tone på arrangementet som ble avsluttet med konsert med bandet Postgirobygget og et gigantisk fyrverkeri.

IMG_2036_300x225
Fortsatt skog i Ekebergskogen

Skepsisen er stilnet

Selv om det fortsatt er noen som ønsker at skogen urørt, er mange av de som før var skeptiske, fornøyde på åpningsdagen. Kritikerne fryktet blant annet at sjeldne vekster skulle forsvinne, at skogen ble hugget ned og at Ringnes hadde baktanker om å tjene penger på prosjektet. 

IMG_2028_300x225
Möbius trippel av Aase Texmon-Rygh

Kunst i verdensklasse

Dette er, såvidt meg bekjent, verdens eneste kvinneskulpturpark. Den er derfor enestående i sitt slag. En kunstfaglig komite har valgt ut i alt 80 kunstverk, samtlige laget av anerkjente kunstnere.

Til åpningen var 31 av skulpturene på plass. I tillegg er flere kulturminner i området restaurert og man kan få med seg noen spektakulære opplevelser som ikke skal røpes her..

IMG_2034_300x225
Det er først og fremst grusveier og stier i parken, men noen steder har man variert med ulike typer dekkematerialer

Parken

Skulpturparken ligger i Ekebergåsen og er på i alt 255 mål. Det hele startet med at investor Christian Ringnes  tok kontakt med Oslo kommune og foreslo å etablere en kvinneskulpturpark. Etter flere års utredning og masse avisskriverier vedtok bystyret planene i 2011. Det er satt av over 300 millioner kroner til bygging, innkjøp og fremtidig vedlikehold.

 

Tips en venn Skriv ut