Digitale bygg 2

NKF bygg og eiendom

Eiendomsforvaltningens fremtid er digital

- Hvis vi rygger inn i fremtiden, så er teknologien allerede utdatert i det bygget står ferdig.

Med over 130 spente tilhørere i salen ble konferansen åpent av konferansier Tor Olav Askjer, administrerende direktør i Norsk Eiendom. Onsdag og torsdag er første gang Fra analoge til digitale bygg går av stabelen. Askjer er også styremedlem i Forum for Norges eier- og forvalterorganisasjoner som arrangerer den nye møteplassen.

Askjer åpnet med å takke Norsk Kommunalteknisk Forening som har vært med å legge til rette for gjennomføringen av konferansen.

Digitale bygg Jarle Kvalvik
Jarle Kvalvik, direktør i etat for utbygging, Bergen kommune

- Dette er bare starten

Blant deltakerne på konferansen er Jarle Kvalvik. Kvalvik er direktør i etat for utbygging i Bergen kommune og er spent på hvordan byggenæringen skal klare seg i fremtiden.
- Her må vi komme oss ut fra sirupstilstanden og lære oss å ta i bruk ny teknologi. Hvis vi rygger inn i fremtiden, så er teknologien allerede utdatert i det bygget står ferdig.

Kvalvik sier at har ikke har opplevd at et bygg er up-to-date når det står ferdig siden -92.
- Jeg tror vi må tenke annerledes for eksempel på hvordan vi ansetter. I fremtidens byggeprosjekter bør vi få med unge og fremadstormende IT-studenter som kan gi nye perspektiver på hvordan vi bygger.

Kvalvik ser frem til spennende dager sammen med de andre representantene for eier- og forvalterorganisasjonene.
- Det er viktig at det skapes gode møteplasser der vi kan diskutere felles muligheter og utfordringer som kommer. Dette er bare starten, sier Kvalvik til kommunalteknikk.no.

Les mer: Eier- og forvalterorganisasjonene organiserer seg

Digitale bygg 3
Idar Kreutzer, administrerende direktør i Finans Norge

- Viktig at byggenæringen henger med

Første taler på konferansen, administrerende direktør i Finans Norge, Idar Kreutzer åpnet med å peke på at næringen vil være viktig i fremtiden.
- Bygge- og eiendomsnæringen er en av de næringene det brukes mest ressurser på. Med stor ressursbruk følger stort ansvar. Lavutslippssamfunnet og digitaliseringen er to trender som vi vi må forholde oss til.

Med sitt innlegg, Bygg i Norge: Hvem tar lederskapet i grønn digitalisering, peker Kreutzer på at det finnes tusenvis av initiativ som skal løse utfordringene som fremtiden bringer med seg.
- Hver enkelt organisasjon må studere hva som blir muligheter og trusler i tiden fremover. Det er viktig at en så fragmentert næring har gode møteplasser for å samordne synspunktene sine. I en tredelt utfordring med klima, verdiskapning og arbeidsplasser har bygge- og eiendomsnærignen en viktig rolle i tiden fremover.

Produktivitetsveksten i byggenæringen har vist en fallende tendens de siste 25 årene.
- Hvis man ser på finansnæringen, så har den til sammenlikning hatt en produktivitetsvekst på 182% i samme periode. Dette er mye fordi finansnæringen har tatt i bruk gode digitale virkemidler for å effektivisere arbeidet. Norge er det mest digitaliserte samfunnet i verden, det er viktig at byggenæringen henger med.

- Les mer: Eiendomssektorens veikart mot 2050