Infrastruktur_sykkel_cropped_174x169

Veg og uteområder

Estland satser på infrastruktur

NKFs søsterorganisasjon på Estland hadde sin årlige konferanse 17.-18.09. Programmet omfattet blant annet et bybaneprosjekt i Tallinn, utskifting til LED-lys i gatebelysningen og et byfornyelsesområde.

Estland er medlem av EU, og organisasjonen gir støtte til bedring av infrastrukturen i blant annet transportsektoren i medlemslandene. Den første presentasjonen ved en representant fra Finansdepartementet omhandlet bruken av EUs fond; støtten er ofte helt avgjørende for å bedre infrastrukturen for små land som Estland.

Kristjan_450x469
Kristjan Kaunissaare fra Tallinn Citytransport presenterte bybaneprosjektet.

Bybane til flyplassen

Myndighetene i Estlland og hovedstaden Tallinn er opptatt av å bedre det kollektive transporttilbudet. Bybaneprosjektet fra sentrum av byen og ut til flyplassen skal ferdigstilles i 2019. Det nye tilbudet får stor betydning både for de flyreisende og de som arbeider på veien til og på selve flyplassen; det er beregnet at privatbilismen går betydelig ned på denne strekningen.

Investeringsrammen er totalt 40 mill Euro, og 75 % blir finansiert gjennom EUs fond for infrastruktur.

Urmas_450x474
Urmas Raudsaar fra Direktoratet for økonomi og kommunikasjon, presenterte LED-prosjektet.

LED-belysning

Det gjennomføres et prosjekt fram til 2024 for utskifting til LED-lys i gatebelysningen. Investeringsrammen er på 53 mill Euro, og også her blir 75 % finansiert av EU-fond. Mange steder er det ikke nok å skifte selve lyskilden, men også nødvendig med nye stolper, kabler etc. 

Infrastruktur_sykkel
Foreløpig er det god plass både for biler, gående og syklende. I bakgrunnen sees noen av de nedslitte industribygningene som skal saneres slik at det blir plass til boliger.

Infrastruktur på plass

Etter presentasjonene var det befaring i blant annet et tidligere industriområde, der det nå skulle bli boliger. Det var investert mye i infrastrukturen både under og over bakken. 

Flere ganger ble det nevnt at det hadde vært langdryge og kostbare forhandlinger med private eiendomsbesittere; det virker som om det i større grad enn i Norge satses på "enighet" framfor ekspropriasjon. En av guidene uttalte: Privat eiendomsrett er hellig! Det kan være en reaksjon på tiden under Sovjetunionen, der privat eiendomsrett ikke fantes, og at man nå går til den motsatte ytterlighet.

bygning
Noen av bygningene i industriområdet er verdt å ta vare på. Dette er den første som er ferdig pusset opp.
Infrastruktur_vei
Det er god standard på det som lages. Det legges vekt på å plante så mange trær som mulig slik at det blir vakre alleer i framtiden.
Vegsystem
Lignende utsikt kan sees mange steder i Norge. I Tallinn er dette det største og dyreste vegprosjektet så langt. Bildet er tatt fra en vegbro ved tunnellutløpet, Tallinns eneste tunnel, 300 m lang.