Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i Norsk Kommunalteknisk Forening, sammen med Sverre Tiltnes, direktør i Bygg21. Foto: Lene Hollseter

Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i Norsk Kommunalteknisk Forening, sammen med Sverre Tiltnes, direktør i Bygg21. Foto: Lene Hollseter

Norsk Kommunalteknisk Forening

Et skritt nærmere 20 % kostnadsreduksjon i byggenæringen!

Onsdag signerte Norsk Kommunalteknisk Forening «Bygg21signaturen» på vegne av store deler av kommune-Norge. – Bygg21 er et samarbeid mellom myndigheter og byggenæringen hvor målet litt enkelt sagt, er å kutte byggekostnader med 20% fra 2013 innen utgangen av 2020. NKF forplikter seg nå til å bidra i arbeidet med å spre beste praksis, sier Rune Aale-Hansen administrerende direktør i Norsk Kommunalteknisk Forening.  

På vegne av flere hundre kommuner og en rekke kommunale virksomheter, signerte i dag NKF «Bygg21signaturen» under åpningen av Jobb Smartere 2019 i Trondheim. Bygg21 er et samarbeid mellom offentlige myndigheter og byggenæringen, og har til hensikt å bidra til å kutte byggekostnader gjennom deling av god praksis, utvikling av bedre standarder og mer effektive normer og kravspesifikasjoner. 

– NKF har deltatt siden oppstart, og er glad for at Kommunal- og moderniseringsdepartementet aktivt har støttet arbeidet både politisk og med midler til utvikling. Vi er stolte av resultatet som nå foreligger i form av definerte normer og standarder og ikke minst «beste praksis» - altså hele prosessen fra ide om bygging til planer, reguleringer og gjennomføring, sier Rune Aale-Hansen administrerende direktør i Norsk Kommunalteknisk Forening: - Når NKF signerer i dag, betyr det at vi forplikter oss til å drive dette arbeidet videre på vegne av våre medlemmer. For vår del innebærer det kunnskapsformidling overfor kommunene blant annet av råd og veiledning knyttet til reguleringsbestemmelser og planarbeid.  

Kommunene er landets største byggeier – bygger for 35 milliarder årlig. 
– Kommunene er i sum landets desidert største byggeier og byggherre og bygger barnehager, skoler, sykehjem og omsorgsboliger for 35 milliarder kroner i året. Alle bygg må ikke være spesielle og tilpasset. Skreddersydde bygg koster mye. Hvorfor må alle kommuner starte med "blanke ark" hver gang de skal bygge, spør Aale-Hansen: – Bygg21 har oppnådd å sette fokus på behovet for godt samarbeid i byggeprosjektene, blant annet gjennom standardisering og serieproduksjon der det er fornuftig. Altfor mange prosjekter preges av dårlig samarbeidsklima. Skal vi klare å nå målet om kostnadsreduksjon på 20 % må vi få til bedre samarbeid i hele prosessen fra ide til ferdig bygg.  

– Framover vil NKF rette oppmerksomhet mot videreutvikling og standardisering eksempelvis av kravspesifikasjoner for definerte kommunale bygg. Videre vil vi oppfordre og samarbeide med medlemskommunene våre om gode reguleringsprosesser, mer effektiv byggesaksbehandling og mer forutsigbar bruk av plan- og bygningsloven og utbyggingsavtaler, avslutter NKF-direktøren.