HELE AVDELINGEN I SVING: Leder for byggesak i Hammerfest kommune, Sigmund Andersen, har hele avdelingen i sving med tilsyn. Foto: Hammerfest kommune.

HELE AVDELINGEN I SVING: Leder for byggesak i Hammerfest kommune, Sigmund Andersen, har hele avdelingen i sving med tilsyn. Foto: Hammerfest kommune.

Kommunalteknikk #2-19

Fikk du med deg: Tilsyn fra A til Å i Hammerfest kommune

– Med litt trening er tilsyn både artig og nyttig, sier Sigmund Andersen, leder for byggesak i Hammerfest kommune.

Hammerfest kommune har blitt gode på tilsyn, men det har ikke kommet av seg selv. Andersen og hans kollegaer har satset på tilsyn, begynt i det små og bygget stein på stein og i dag er det ikke noen begrensinger på hvilke typer tilsyn de kan utføre.
 
– Vår avdeling startet med «mindre tilsyn» slik som søknad om midlertidig brukstillatelse der man sjekker at bygget er ferdig og sikker i bruk, om det tilfredsstiller tilgjengelighet, varmekilder, om alle har avsluttet sine arbeider slik gjennomføringsplanen tilsier. Terskelen for å komme i gang kan være stor der man ikke har en plan for tilsynsdelen, eller at den ansvarlige leder ikke har mot eller evne til å få denne pålagte delen i gang. 

Man er ikke alene – hele avdelingen er i sving
Hammerfest kommune har ikke en egen tilsynsavdeling, til det er kommunen for liten.
 
– Derimot er det et pålagt ansvar for alle saksbehandlere på avdelingen om å plukke ut de områder i sine saker som man ønsker tilsyn med. Det er veldig lett å havne i den fella at man bare prioriterer de forhold som blir meldt inn som mulige ulovligheter, sier Andersen. 
 
Tilsynsgruppa/saksbehandlerne er i utgangspunktet samlet i forberedel-sene til tilsynet. Saksbehandleren som eier saken er i utgangspunktet tilsynsleder.
– Vi begrenser antallet når tilsynet settes i gang til 2-3 personer litt avhengig av hvor omfattende tilsynet blir.

Tilsyn hammerfest 4.png
Bilde fra et falleferdig fiskebruk. Foto: Hammerfest kommune

Tar det i forhåndskonferansen
Andersen påpeker at det er viktig å allerede i forhåndskonferansen informere tiltakshaver om at tilsyn kan forekomme. 
 
– Vi redegjør kort om hvorfor tilsyn er nødvendig. Mest av alt fremhever vi kommunens tilsynsplikt, som er klart adskilt fra saksbehandlingsdelen.

Under tilsynet
Den som leder tilsynet fra byggesaksavdelingen er den som styrer ordet. Kommunen har god tradisjon med å knytte til seg andre etater på samme tilsyn, som f.eks forbyggende brann og teknisk drift. 
 
– Da er det viktig at planen for da-gen er godt planlagt, slik at alle får deltatt sier Andersen.
Hammerfest kommune begrenser uanmeldte tilsyn til de tilfeller der det fremkommer meldinger om at noe ulovlig kan være igangsatt.
 
– Det er alltid knyttet spenning til hva vi møter, hvem vi møter og hvor innstilt de er på å samarbeide eller svare på spørsmål fra oss. I de fleste tilfeller går slike tilsyn veldig bra, bare man er flink til å forklare hvorfor vi er der og hva vi mener ikke er innenfor lover og forskrifter. Dersom man ikke får til samarbeid på stedet, prøver vi å få med så mye dokumentasjon som mulig, og tilskrive eier av tiltaket.
 
Tilsyn hammerfest 2.png
Stillaser som ikke er sikret og kontrollert. Foto: Hammerfest kommune
 
Egen app for tilsyn
– Vi bruker en tilpasset tilsyns-app for Hammerfest kommune, der man noterer direkte inn og tar bilder som lagres i tilsynsdokumentet. Dokumentet kan også underskrives av parter direkte på nettbrettet når tilsynet avsluttes. Når vi kommer inn på kontoret kan dokumentet skrives ut i sin helhet og sendes ut til partene. Dersom ikke krav fra kommunen etterkommes starter gruppa med eventuell ulovlighetsoppfølging. Loven er bygd opp slik at man skal «utmåle reaksjon» i hver enkelt sak, og ikke alle overtre-delser fører til bøter eller gebyr. En særskilt utmåling i hver enkelt sak gir en bedre trygghet for at man ikke faller for fristelsen til å bruke faste satser i gebyrgivningen. Dette er det heller ikke lov til å gjøre. Hvert forhold skal ha sin egen utmåling.
 
Det er også positive opplevelser med tilsyn
Ved tilsyn ønsker man ikke å finne noe ureglementert. Man ønsker at alle foretak utfører sine tjenester i henhold til loven. Noen ganger er det ikke slik.
 
– Situasjonen er nok en helt annen dessverre. Dette gjelder ikke alle foretak, men fortsatt så sliter nok de minste med å være oppdatert på lovverk og ha systemer i firmaet som gjør at man kan nærme seg noe som kommunen aksepterer. Mange er glad for å få tilsyn der de får en påminnelse om at ting ikke er på plass, og får muligheten til å bli bedre. Noen uttrykker misnøye med å bli «overvåket». Til disse er vi tydelig på at det kan få store konsekvenser for foretaket dersom man ikke har systemene på plass.

Hammerfest kommune har med hell gjennomført folkemøter og fagkvelder for bransjen. Andersen mener det har hatt god effekt i en periode, men at møtene ikke må bli noen «sovepute» for foretakene i kommunen.

Tilsyn Hammerfest 3.png
Under tilsyn av bru som kollapser. Foto: Hammerfest kommune

– Kommunen er nok flinkere til å være oppdatert på lover og forskrifter, og sitter derfor veldig ofte på god faglig kompetanse. Men vi ønsker ikke at de profesjonelle foretakene skal ta slike fagkvelder som en «sovepute» og regne med at kommunen informerer om alt.

Byggesakslederen avslutter med å si at de fleste foretakene ser positivt på tilsyn.

– Samtidig vet man at i mindre kommuner der «alle kjenner alle», kan man, bevisst eller ubevisst, begrense tilsynsdelen. Man føler kanskje ubehag ved å gjennomføre tilsyn, kanskje også med påfølgende ulovlighetsopp-følging. Selv om man ikke har såkalte interkommunale tilsynsavtaler kan kommunene søke råd hos hverandre.

Tilsyn lansering.png

Artikkelen kommer på trykk i Kommunalteknikk #2 som kommer i postkassen neste uke.