NKF-dagene 2018

Fremtidens kompetanse innen digitale løsninger

Under NKF-dagene var det godt oppmøte på befaringen på Nasjonalt maritimt kompetansesenter (NMK) og Ålesund kunnskapspark (ÅKP). Omvisningen ble ledet av lektor ved NTNU Lala Nilsen som fikk vist frem spennende bruk av teknologi som kan være med å endre både byggebransjen og studiene.

Befaring NTNU
Spente deltakere følger nøye med under omvisningen. Foto: Elisabeth Leikanger

Deltakerne var innom NTNU campus, NMK og ÅKP og temaet for befaringen var "Hvordan bygger NTNU opp fremtidens kompetanse i digitalisering for kommunesektor og byggebransjen".

Nilsen presenterte studietilbudet, utdanningsprogram og strategi på institutt for havromoperasjoner og byggteknikk ved NTNU campus Ålesund. Studentene på bachelornivå bruker grunnleggende teori og de mest brukte verktøyene i byggebransjen i sine studier. BIM og digital tvilling er sentralt gjennom hele det treårige studieløpet. I tillegg bruker studentene dataverktøyene som AutoCAD, Revit, Synchro 4D, Lumion 3D, Solibri, Bimsync, Novapoint, Infrakit og VR i studiene sine.

Se videoer fra bacheloroppgavene nederst i artikkelen

- Vi tror at dette kan være med å løfte studentenes attraktivitet i arbeidsmarkedet. Kompetansen de får med seg ut i arbeidslivet er nyttig, og differensierer campus Ålesund-studentene fra andre, sier Nilsen til kommunalteknikk.no

Praksis inn i undervisningen

Blant prosjektene som brukes i undervisningen er et av boligprosjektene til Sørum kommune der samhandlingsplattformen Bimsync er brukt. I tillegg brukes et kommunalt VA-prosjekt i Finland med programvaren Infrakit.

- Vi bruker også lokalt næringsliv og offentlige etater når studentene skal finne tema til bacheloroppgavene sine, sier universitetslektoren til kommunalteknikk.no.

NTNU har et godt samarbeid med både offentlige og private aktører. Nilsen er trygg på at metodene vil komme studentene til gode i fremtiden.

- Ved bruk av ny teknologi for digitalisering av bygg- og anleggsbransjen i undervisningstimene, forstår studentene bedre grunnleggende teori og er klare til å møte arbeidslivet. Flere i byggebransjen ser stor verdi av å bruke BIM i sine prosjekter. Erfaringene er at man prosjekterer bedre, minsker risiko og bygger smartere og mer effektivt og bærekraftig. I tillegg skaper studentene gode relasjoner med næringslivet og det offentlige, avslutter Nilsen.

Studentenes oppgaver

Under ser du videopresentasjoner som studentene ved NTNU har laget i forbindelse med sine bacheloroppgaver.

Taubane til toppen av Ålesund

3D-visualisering av boligblokk

Gangbru i Olden

Toplankryss Solvågeidet

Gåseidneset visualisering