SINTEF

Gjør byggeplassen utslippsfri!

SINTEF utgir nå en veileder for offentlige anskaffelsesprosesser innen utslippsfrie byggeplasser.

I en fersk rapport identifiseres drivere, barrierer, muligheter og utfordringer knyttet til dagens anskaffelsespraksis når ambisjonen er fossil- og utslippsfrie byggeplasser. Ulike tiltak for reduksjon av utslipp diskuteres med utgangspunkt i prosesser, optimering, energibruk og livssyklusanalyser.

Basert på funn og begrenseninger identifisert i studien, gir rapporten et forslag til kravsetting for utslippsfrie byggeplasser.

Skal bidra til at man stiller bedre krav
Forprosjektet har hatt hovedfokus på fagfeltene samferdsel og transport, og skal bidra til at Oslo kommune kan stille bedre krav til utslippsfrie byggeplasser gjennom innovative offentlige anskaffelser ved å benytte resultater og metodikk fra FoU. Andre aktører med høye ambisjoner om utslippsreduksjon på byggeplasser vil også kunne ta anbefalingene i bruk.

– Målet har vært å utarbeide et grunnlag for og anbefalinger om hvordan man kan sette mål og krav og utføre tiltak i de ulike fasene i byggeprosessen for å redusere utslipp fra byggeplassen, sier forsker Selamawit Mamo Fufa ved SINTEF Byggforsk.

Kravene til utslippsfrie byggeplasser sorteres i aktuelle tema som prosesser, optimering, energibruk og LCA, mål og ansvarlig aktør for måloppnåelse gjennom alle faser i byggeprosessen.

 - Les hele saken på SINTEF sine hjemmesider