HiOA studenter

HiOA og NTNU

Har du plass til en ingeniør med fluktbakgrunn i din organisasjon?

Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har i samarbeid med NTNU på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet utviklet et kompletterende utdanningstilbud for flyktninger med realfags- utdanning eller teknologiutdanning fra hjemlandet. 

Målet med tilbudet er å øke muligheten for flyktninger fra land utenfor EU/EØS til å utøve sin profesjon i Norge.

Det første kullet med studenter starter i januar 2018. Utdanningene er på 60 studiepoeng, og studentene vil i løpet av et studieår få styrket sine norskkunnskaper, lære om norsk arbeidsliv og hvordan det er å være ingeniør i Norge. De får oppdatert og målrettet undervisning innen IKT, undervisningsemner knyttet til sin fagkompetanse og praksis i bedrift.

Kunnskapsministeren sier at målet er å få folk raskere ut i arbeid. Det er viktig for flyktningene å få bruke egen kompetanse. HiOA mener det er spesielt viktig å knytte utdanningen til praksis i arbeidslivet. For den enkelte flyktning er dette en åpenbar mulighet for å få vise frem sin kompetanse, og for bedriften vil det tilfalle ønsket kompetanse og innsikt.

Studentene som tas opp til dette studiet har en godkjent utdanning på nivå med minimum en norsk bachelorgrad. Mange av flyktningene har med seg en lang yrkeserfaring fra sitt hjemland. Sammen med styrket norskopplæring og samfunnsforståelse vil disse kunne være en god investering for virksomheten.

HiOA ønsker å komme i kontakt med bedrifter som ønsker å være med å ta dette samfunnsansvaret, som ser flyktningene som en mulighet og som er villige til å investere i disse menneskene. Høgskolen stiller opp med nettverk og mentorveiledning. 

Er dette noe for dere? Ta kontakt med seniorrådgiver Hanne Heiervang på hanne.heiervang@hioa.no.

Studiet har også egne hjemmesider hos HiOA.