DFDS2

Fagkonferansen for plan, byggesak og infrastruktur

Hvilke kvaliteter må vi huske på når vi bygger for fremtiden?

På fagkonferansen tur/retur København i august skal vi lære mer om hvilke kvaliteter som er viktig å ta med i beregningene når vi bygger for fremtiden.    

Camilla Moneta

Camilla Moneta er fagsjef i Norsk arkitekters landsforbund og har lang fartstid som arkitekt med en fortid i blant annet Snøhetta. Hun kommer til Fagkonferansen for å snakke om hvilke kvaliteter vi må huske på når vi skal bygge for fremtiden.

I et intervju med Aftenposten i mai ble Moneta spurt om hvorfor bokvalitet er så viktig for oss mennesker.

– Boligen er sterkt knyttet til vår identitet, den representerer trygghet og rekreasjon, men også et sosialt liv. Inne i boligen bør man både kunne trekke seg tilbake og ha mulighet for et sosialt liv med gjester. Boligen utgjør oftest vår største investering, og da ønske vi jo kvaliteter som er varige. Jeg vil se etter himmel og gulv, fordi det sier noe om lyset, om arealutnyttelse og om materialitet.

Fagsjefen har stilt seg svært skeptisk til en lavere minstestandard. TEK17-høringen foreslår lavere krav slik at det skal bli mulig å bygge billigere og raskere med blant annet soverom uten innsyn og leiligheter uten innvendige boder.

– Med dette legges det opp til en minstestandard som ikke like godt ivaretar viktige egenskaper en bolig bør ha. Spesielt kan funksjonaliteten i de minste boligene bli dårligere. Kvalitet i boliger overføres til markedet. Da er det viktig at kjøperne stiller krav, sier Moneta til Aftenposten

Hele programmet for konferansen og påmelding finner du her