KMD2 logo

Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Hvilket bygg er landets beste?

– Den nye prisen skal løfte fram nye forbildebygninger som bidrar til å heve, fornye og utvikle byggkvalitet lokalt og nasjonalt, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

KMD2 logo
Hedersprisen skal deles ut årlig av KMD

Forbilder med fremragende kvalitet
Statens pris for byggkvalitet er en hederspris som skal deles ut årlig av Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Byggene som foreslås til prisen skal ha fremragende byggkvaliteter og være et resultat av gode og innovative byggeprosesser. Byggkvalitet er kvaliteter som bygninger har i seg selv og i samspill med omgivelsene. Kvalitetene er knyttet til miljø, klima, tilgjengelighet og byggeskikk. Samlet skal kvalitetene bidra til gode og bærekraftige bygg både for brukerne og samfunnet.

Vekt på god fortetting i 2018
De foreslåtte byggene må være ferdigstilt i 2014 eller senere for å kunne være kandidat til årets pris. For 2018 ønsker departementet også å legge vekt på god fortetting.

Fagjuryen ledes av Erling Lae
Kandidatene til prisen bedømmes av en fagjury oppnevnt av Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Juryen ledes av tidligere byrådsleder i Oslo og tidligere fylkesmann i Vestfold, Erling Lae.

Fagjuryen for Statens pris for byggkvalitet 2018 - 2021 består av følgende medlemmer:

  • Leder Erling Lae, tidligere fylkesmann, Oslo
  • Medlem Heidi Bjøru, sivilarkitekt, Tromsø
  • Medlem Bård Kåre Flem, sivilingeniør, Trondheim
  • Medlem Eli-Kirstin Eide, professor, Bergen
  • Medlem Mai Ahn Thi Lê, avdelingsdirektør, Oslo
  • Medlem Tor Inge Hjemdal, direktør, Oslo

Etterfølger Byggeskikkprisen
Statens pris for byggkvalitet etterfølger Statens byggeskikkpris som ble etablert i 1983 og siste gang utdelt i 2016. Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) er sekretariat for den nye prisen. Prisen deles ut i midten av oktober 2018.

Påmelding til prisen
Fristen for å sende inn forslag til kandidater er 21. april 2018. Alle, også privatpersoner, kan foreslå kandidater til prisen. Vinneren mottar en plakett til å montere på eller i bygningen. I tillegg vil vinneren bli løftet fram som forbilde for god byggkvalitet i medier og fagfora.