container-door-emergency-189474

Masteroppgave

Hvordan sikre at branntekniske krav blir oppfylt som prosjektert?

Plan- og bygningsloven krever at det skal gjennomføres obligatorisk uavhengig kontroll på viktige og kritiske områder i tillegg de ansvarlige foretaks egne systemer for å sikre oppfyllelse av loven. I sin Masteroppgave ved HVL ønsker Andreas Nordal din hjelp til å kartlegge bruken av uavhengig kontroll av branntekniske krav.

Plan- og bygningsloven krever at det skal gjennomføres obligatorisk uavhengig kontroll på viktige og kritiske områder i tillegg de ansvarlige foretaks egne systemer for å sikre oppfyllelse av loven.

Siden myndighetene har definert brannsikkerhet som et viktig og kritisk område som krever obligatorisk uavhengig kontroll, kan det virke rart at dette fagområdet er begrenset til å kun gjelde konsept (prosjektering). Dette er spesielt om man sammenligner med hva det stilles krav til på de tre andre definerte viktige og kritiske fagområdene fra myndighetene (bygningsfysikk, konstruksjonssikkerhet og geoteknikk). Her stilles det krav til obligatorisk uavhengig kontroll på spesifikke områder i både prosjekterings-, detaljprosjekterings- og utførelsesfasen.

Andreas Nordal arbeider med en masteroppgave ved Høgskulen på Vestlandet (HVL), og denne går ut på å synliggjøre den historiske utviklingen av krav til (uavhengig) kontroll av brannsikkerhet i regelverket. Videre ønsker han å undersøke om denne utviklingen har endt opp med krav i dag som samsvarer med hva som synes å være behovet for uavhengig kontroll av brannsikkerhet.

Som en del av arbeidet er det derfor meget interessert i å få tilbakemelding og innsikt fra dem som arbeider med byggetilsyn/dokumenttilsyn, for deres tanker om uavhengig kontroll angående fagområdet brannsikkerhet.

Spesielt gjelder denne undersøkelsen om i hvor stor grad det oppleves at det blir stilt krav til uavhengig kontroll utover de obligatoriske kravene til uavhengig kontroll for brannsikkerhet (jfr. SAK10 § 14-3). I denne sammenheng ev. detaljprosjektering av brannrelevant arbeid, og/eller utførelse av brannrelevant arbeid.

Tanken er at personer som skal besvare questbacken ikke nødvendigvis behøver å ha teknisk detaljkunnskap på fagområdet for å kunne svare på denne spørreundersøkelsen.

Tidsmessig anslås det ca. 3-4 minutt for selve gjennomførelsen av undersøkelsen.

Vi håper du har lyst og anledning til å besvare en liten spørreundersøkelse questback angående temaet som er blitt presentert. Din erfaring er viktig for oppgaven hans.

https://goo.gl/forms/BJxaAx4AG4kygcsL2

Man vil ikke få vite hvem som har svart hva i questbacken, det vil si at alle svar blir anonymisert. Det beynnets Google Forms. Enkeltsvar som mottas vil ikke bli benyttet i rapporten, kun fellestrekk fra alle svar vil kunne bli brukt videre.