Tromso_ingress_290x168

Tromsøkonferansen 2017

Ikke mer grått og kjedelig!

Mette L’orange er professor og forsker ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen og Kunsthøgskolen i Oslo, sivilarktitekt, fagskribent og kunstner. Gjennom sitt arbeid ønsker hun å sette farger på dagorden.

Mette L\\\'orange
Foto: Aftenposten

Mette L'orange

Yrke: Professor, Forfatter, Arkitekt, Kunstner

Stilling: Ved siden av egen praksis foreleser hun på Kunst- og designhøgskolen i Bergen, Kunsthøgskolen i Oslo og Arkitekthøgskolen i Oslo

Bakgrunn: Utdannet Sivilarkitekt fra NTNU

”Fargefaget har blitt forsømt over tid”, forteller L’orange og utdyper;
”Fargen har gjennom årene måttet vike plass for form og har med dette blitt nedprioritert i arkitektutdanningen. Derfor er det heller ikke så mange som kan formidle fargekunnskap.”

Hun ser dog en lysning i tunellen. Arkitektutdanningen ved NTNU har i flere år vært flinke å sette fokus på farger, og både Kunsthøgskolen i Oslo og Kunst-og Designhøgskolen i Bergen har satset på et professorat i faget. Sistnevnte får også et flott fargelaboratorium i sitt nye bygg. L’orange er en av de som gjennom sitt arbeid har vært med å sette fokus på at god fargebruk er viktig.

 Gjennom fargeplaner i flere byer, blant annet Røros og Kongsvinger, har professoren vært med å sette preg på omgivelsene.

”På Kongsvinger kom jeg, sammen med gårdeiere og kommunen, frem til en fargeplan for en av de viktige gatene i byen, Glommengata. Samtidig fargeundersøkte vi historisk bebyggelse i Øvrebyen under festningen, slik at vi kunne tilbakeføre en del bebyggelse til originaluttrykk. Til sammen ble dette et pilotprosjekt som nå inspirerer andre til å bruke farger. Dette initiativet ble gjort mulig gjennom støtte fra blant annet Husbanken og Fylkeskommunen, samt Riksantikvaren.”

L’orange stiller seg kritisk til ”Scandinavian design”-paletten med overvekt av hvitt og grått. ”Det er rart at nordmenn valfarter til utlandet for å se på spennende arkitektur og spennende fargevalg, mens her hjemme ønsker vi at alt skal være hvitt og grått.”

”På en konferanse jeg deltok på i Chile, ble begrepet Scandinavian grey presentert. Er det virkelig slik vi ønsker å fremstå overfor utlandet?”

L’orange tror at deler av problemet ligge i manglende føringer i kommuneplaner og manglende vilje hos utbyggere. ”Jeg tror utbyggere syns det er for risikabelt å bruke spennende farger. Frykten for å ikke få solgt boliger trumfer helhetlig fargebruk i nye boligområder.”

Mette L’orange kommer til Tromsøkonferansen 30.-31. januar for å skape bevissthet rundt bruken av farger, vise eksempler fra sitt arbeid og inspirere til å sette farge på dagsorden.

Her kan du ser programmet og melde deg på konferansen.

Tromsokonferansen[1].png