F.v.: Ole Gabrielsen (Moss), Astrid Stranda Hoff (Indre Østfold/Eidsberg), Marie Moksness (Sarpsborg), Martin Vik (Halden), Anders Aagaard Sørby (Østfold fylkeskommune), Gard Jenssen (Fredrikstad), Odd Ruud (Moss).

F.v.: Ole Gabrielsen (Moss), Astrid Stranda Hoff (Indre Østfold/Eidsberg), Marie Moksness (Sarpsborg), Martin Vik (Halden), Anders Aagaard Sørby (Østfold fylkeskommune), Gard Jenssen (Fredrikstad), Odd Ruud (Moss).

Smart Fredrikstad

Innlegg: Smart Østfold-samarbeid på gang

"Noen møter er viktigere enn andre. Er det én ting jeg har lært meg i løpet av de fire årene jeg har holdt på med smart city som tema, så er hvor avgjørende det er at byer/kommuner samarbeider tett. Spesielt er det viktig å samarbeide som standarder, men også om løsninger. Dessuten er det god grunn til å fordele arbeid, slik at ikke alt for mange bruker tid å krefter på å gjøre det samme."

Tekst: Gard Jenssen, programleder, Smart Fredrikstad

Hvorfor er samarbeid om standarder viktig?
Det er en fordel at toget mellom Oslo og Gøteborg slipper å skifte understell på grensen pga. forskjellig bredde på skinnegangen. Eller at vi kan bruke medbrakt støpsel i kontakten når vi skal lade telefonen på ferie. Ta en tur til England eller USA, så merker du fort hvor irriterende det er når ikke andre bruker samme standard.

99% av alle smartbyløsninger trenger tilrettelagte data, mens mindre enn én prosent av de data vi har faktisk er tilrettelagte. Og det hjelper ikke om Fredrikstad tilrettelegger sine data på én måte, mens andre byer gjør det på helt andre måter. Derfor er vi avhengig av å samarbeide om å standardisere, slik at en løsning som fungerer i én kommune, vil fungere i alle kommuner. Dette er hovedprinsippet til det internasjonale nettverket Open & Agile Smart Cities (OASC), der Fredrikstad ble medlem i fjor. Målet må være at det som fungerer i Fredrikstad også vil fungere i andre Østfold-byer, i alle norske byer, og i alle verdens byer.

Ved å være tidlig ut med standardiseringssamarbeid, tror jeg byene i Østfold vil skape seg både en næringsfordel og en produktivitetsfordel: Det blir lettere for bedrifter i Østfold å komme tidlig ut på markedet (nasjonalt og internasjonalt) med løsninger, og tilfanget av mulige løsninger kommunen kan ta i bruk blir større. Men vi har en laaaang vei å gå; det er ikke en triviell oppgave å standardisere og tilrettelegg data. Og motivasjonen kan det være så som så med, fordi gevinsten av arbeidet ligger godt frem i tid.

Hvorfor er samarbeid om løsninger viktige?
Samarbeidet om ny helsevakt mellom Fredrikstad, Hvaler, Råde og Våler er et godt eksempel på et smart kommune-samarbeid. Mange krysser kommunegrenser både i dagligliv og arbeidsliv. Enkeltpersoner eller bedrifter, som brukere av tjenester, bør ikke måtte forholde seg til kommunegrenser i de fleste av sine gjøremål. Derfor må smartbyløsninger legges opp tilsvarende. Forskjellige apper for parkering eller kollektivtransport bør fungere i forskjellige kommuner, snarere enn at alle må ha forskjellige apper i forskjellige kommuner, eller at det offentlige lager én app som skal fungere over alt. Konkurranse fører til innovasjon.

Dobbeltarbeid bør unngås om det ikke har en hensikt
Mange av kommunenes anskaffelser de neste årene kommer til å dreie seg om smarte løsninger. Det vil kreve mye tid. kompetanse og ressurser. Dersom 400 norske kommuner skal anskaffe smarte lysstolper (altså multifunksjon-lysstolper som for eksempel skal bruke mindre energi, gir bedre lys, gir lys bare når noen er i nærheten, kan oppdage om en parkeringsplass er ledig, være sendestasjon for WiFi, osv.), krever det mye oversikt over marked, teknologi. Det er neppe god økonomi om 400 tekniske etater gjør samme utrednings- og anskaffelsesjobb. Det minsker også sjansen for standardisering. Samtidig bør vi unngår at én kommune gjør valget for alle 400 – da er risken stor for at vi ikke får de riktige stolpene, og at kommunene blir bundet opp i lukket teknolgi.

Smart Østfold
Kommunene i Østfold ved rådmannsutvalget har nå satt i gang et forstudie or Smart Østfold, og første møte var i går. De smartbyansvarlige i rådmannsutvalgets medlemmers kommuner, samt fylkeskommunen møttes i Moss i går (se bildet), for å planlegge forstudiet. Dette er et arbeid jeg ser enormt frem til – og tar jeg ikke feil er Østfold første fylke som tar et slikt initiativ.