Desemberkonferansen

Desemberkonferansen 2017 - Meld deg på innen tirsdag 31 oktober for tilbudspris!

Klimaregnskap for norske kommuner?

Hvorfor bør norske kommuner ha et klimaregnskap og hvordan bør dette gjennomføres i praksis?
Desemberkonferansen

Hva er et klimaregnskap?

Klimaregnskapet viser det samlede utslipp av klimagasser fra kommunens virksomhet.

Et klimaregnskap baseres på innrapporterte forbrukstall for alle sektorer. Alle utslipp av klimagasser regnes om til CO₂ - ekvivalenter og oppgis i tonn CO₂. Summen av alle utslipp kalles organisasjonens fotavtrykk. Fotavtrykket skapes på ulike nivå, fra direkte utslipp fra kilder som kommunen eier eller disponerer, for eksempel forbruk til egne biler, maskiner, og oppvarming til indrirekte utslipp knyttet til innkjøp av energi. Man må også ta med indirekte utslipp fra kilder som kommunen ikke har kontroll over, men som likevel er et resulatat av kommunens aktivitet som for eksempel utgifter til jobbreiser og utslipp fra leverandører.

Jens Petter Ulriksen

Møt en av Norges fremste på klimaregnskap

Jens Petter Ulriksen fra Kinect Energy skal holde et foredrag om klimaregnskap på Desemberkonferansen. Det vil bli fokus hvorfor norske kommuner bør ha et klimaregnskap og hvordan dette bør gjennomføres i praksis.

Fra 1.1.2017 tråde det nye regelverket for offentlig anskaffelser i kraft der nå statlige, fylkeskommunale og kommunale myndigheter og offentligrettslige organer skal innrette sin anskaffelsespraksis slik at den bidrar til å redusere skadelig miljøpåvirkning, og fremme klimavennlige løsninger der dette er relevant. Dette skal blant annet skje ved at oppdragsgiveren tar hensyn til livssykluskostnader.

Regelverket stiller også overordnede krav til oppdragsgivers samlede anskaffelsespraksis. Dette innebærer at oppdragsgiver må ha vurdert hvilke anskaffelser som utgjør en vesentlig miljøbelastning slik at det er relevant å stille miljøkrav, og ha utformet rutiner for hvordan disse anskaffelsene skal følges opp.

Det nye lovverket gjør at kommuner og fylkeskommuner bør kunne vise til et klimaregnskap for egne klimagassutslipp og stille tilsvarende krav til sine leverandører slik at det er mulig å gjøre helhetsvurdering av selskaper og på den måten ta ansvar for utviklingen mot et lav-karbonsamfunn. Jens Petter Ulriksen forteller deg alt du trenger å vite om dette på Desemberkonferansen 2017.

Sikre deg plass på desemberkonferansen du også:

Ønsker du å få med deg Jens Petters innlegg om klimaregnskap melder du deg på Desemberkonferansen her.