Miljøkommune

Miljøkommune

Klimasats-millioner til over 120 kommuner

Smarte transportløsninger, bygg og klimasamarbeid på tvers av fylkesgrenser er blant prosjektene som får Klimasats-støtte i 2017. Ambisiøse kommuner fra Alta til Arendal deler en pott på totalt 150 millioner kroner.

Miljøkommune
Tråkker til for klima og helse: Helsesøster Elisabeth Grimmert Hopstock (t.v) i Arendal kommune er klar for å bytte ut bil med elsykkel når hun skal på hjemmebesøk, nå som kommunen får støtte til et prosjekt der ansatte bytter ut bil med el-sykler til tjenestereiser. Her med folkehelsekoordinator Tone Worren Kløcker (midten) og Maria Moksnes (t.h) fra servicesenteret. Foto: Arendal kommune.

Det er stor bredde i prosjektene, fra areal- og transportplanlegging og klimavennlige bygg til selvkjørende busser, fossilfrie maskinparker, el-sykler til tjenestereiser, hurtigladere for el-drosjer, avfallshåndtering, matsvinn og klimavennlige menyer.

 

Over 120 kommuner får støtte

Miljødirektoratet fikk 323 søknader fra 143 kommuner og fylkeskommuner innen fristen. Totalt søkte de om over 330 millioner kroner i støtte. I dag fordeles potten på 150 millioner kroner på 124 kommuner og 170 prosjekter. En del kommuner får støtte til flere prosjekter, og i mange prosjekter er flere kommuner involvert.

Stor overføringsverdi

– Vi har prioritert ambisiøse prosjekter som gir reelle utslippskutt på kort sikt, eller som er et vesentlig skritt på veien til lavutslippssamfunnet. De er ambisiøse fordi kommunene setter seg høye mål for å redusere utslipp og går utover hva lover og regler krever av dem. På den måten blir kommunene en pådriver i klimaarbeidet, og erfaringene blir nyttige for alle andre kommuner, sier miljødirektør Ellen Hambro.