Veg og trafikk (Drammen):

Legger permeable dekker

I Drammen skal to næringseiendommer på til sammen om lag 30 000 kvadratmeter dekkes med permeabel belegningsstein. Opprinnelig var planen å bruke asfalt.

permeable_nett.JPG
I Drammen skal to næringseiendommer på til sammen om lag 30 000 kvadratmeter dekkes med permeabel belegningsstein. Opprinnelig var planen å bruke asfalt.

Det ene anlegget er oppstillingsplass for ca. 150 busser med tilhørende verksted / vaskehall og sosiale rom. Uteområde er ca. 20 dekar. Det andre prosjektet er et nybygg for Uteleiesenteret. Tomta har ca. 10 dekar uteområde.
Det var i utgangspunktet forutsatt asfalt beregnet for industriformål for begge prosjektene. Etter videre bearbeiding av utførelse for uteområdene er det bestemt at begge prosjektene skal utføres med permeabel belegningsstein som toppdekke for uteområdene. På denne måten er også fordrøyningsproblematikken for området blitt løst.
Arealene var opprinnelig skog og fjell, det er nå grovplanert til industriområde. Grunnen består av sprengstein samt løsmassefylling med ca 1 meter sprengstein på toppen.

SLIPPER SLUK
– Belegningsstein håndterer belastninger på en langt bedre måte enn asfalt gjør. Så i første omgang begynte vi å tenke på å legge ordinær betongstein isteden for asfalt. I den forbindelse var vi i kontakt med to firma. Det var da Stina Lintho Lippestad, daglig leder i Lintho Steinmiljø, foreslo permeable dekker for å ivareta hensynet til overvann, infiltrasjon og fordrøyning, forklarer Hans Petter Skott-Myhre.

Les mer i Kommunalteknikk nr 1/2 - 2013.