Avfall og gjenvinning (kilde: Aftenposten, gjengitt med tillatelse fra forf.)

Avfallshåndtering. Det er ingen god løsning å la private aktører få monopol på å håndtere husholdningsavfall og gi dem godt betalt for å gjøre den samme jobben som kommunene i dag utfører.

Mektige private aktører ønsker å presse gjennom at kommunene ikke lenger får lov til å behandle ditt og mitt husholdningsavfall. De mener kommunene ikke er i stand til å velge de beste løsningene for deg og meg. De prøver å få det til å se ut som kommunene sløser med innbyggernes penger, ikke er effektive nok og ikke bryr seg nok om miljøet.

Løsningen? Å betale private aktører milliarder for å gjøre den samme jobben.

Norge i verdenstoppen

Fakta forteller oss at dette er feil. Selv når samfunnsansvar legges til allerede lovpålagte oppgaver, så ligger Norge i verdenstoppen på gjenvinning med kommunene ved roret. Ikke på alt, men på svært mye. Nok til at borgermesteren i London kom til Norge for å lære, og nok til at EU-land ser til Norge for å finne bedre metoder måter å håndtere avfallet sitt på.

De samme private bedriftene som vil frata kommunene rett til å behandle avfallet, vil at kommunene fortsatt skal sitte med ansvaret. Den som sitter med ansvaret og utfordringene skal altså ikke få velge løsningene.

I en analyse som tar for seg de kommunale avfallsbedriftenes samfunnsnytte og ringvirkninger nasjonalt og regionalt, viser det seg at kommunene utmerker seg med høy grad av innovasjon og høy oppnåelse av samfunnsmessige mål. Kommunene samordner avfallshåndtering med utvikling av annen infrastruktur for å redusere lokal luftforurensing, luktproblematikk, rotteplager og brannfare. De har et langt større ansvar enn det private har overfor sine aksjonærer - kommunene står ansvarlige overfor hver enkelt innbygger.

Grønne arbeidsplasser

Gjennom kommunale avfallsselskaper har man blant annet etablert ny miljøvennlig energiproduksjon, ny bruk av avfall, sysselsetting av personer utenfor arbeidslivet - og man bidrar aktivt til holdningsendring hos innbyggerne. De kommunale avfallsselskapene vektlegger et vesentlig bredere sett av mål enn private aktører. De bidrar direkte og indirekte med over 4200 arbeidsplasser, kall dem gjerne grønne, og de gir samfunnet hele 1,9 milliarder i skatteinntekter.

Kommunene tenker altså lenger enn bare bedriftsøkonomisk lønnsomhet når de tar tak i avfallet som ressurs, og det skaper verdifulle ringvirkninger for samfunnet. De må tenke samfunnsplanlegging og helhet. Avfall er en del av samfunnet vi lever i. Det oppstår som følge av menneskelig aktivitet, det følger i stor grad vår økonomiske aktivitet, og kan ikke ses som en isolert «vare». Det er tvert om en del av samfunnets ressurser.

Mange kommuner benytter i dag avfallsressursene til å øke luftkvaliteten i byene. De har et direkte ansvar overfor innbyggerne. Byrådene i både Bergen og Oslo jobber hardt for å finne gode løsninger som skal gi innbyggerne bedre luft. Noen vil også produsere biogass av matavfallet ditt, for i neste omgang å redusere utslipp fra kjøretøy.

Dyrere private tjenester

Det er ikke vanskelig å se at hvis få og store private bedrifter får hånden på rattet, så blir varene eller tjenestene dyrere - selv om de som nå kjemper for privatisering hevder det motsatte.

I den private avfallsbransjen er det nettopp de få og store aktørene som presser på for en tvangsprivatisering. Privat monopol er det verste som finnes. De mest skarpskodde økonomer sier det samme. Det blir dyrere, og det blir få eller ingen incentiver til forbedring. Norsk Industri tror likevel veien til mer effektiv håndtering av husholdningsavfallet går gjennom tvangsprivatisering.

Et flertall av kommuner i Storbritannia gjennomfører eller har vurdert å ta tilbake de kommunale tjenestene som ble solgt ut under Margaret Thatcher og i årene etter regjeringstiden hennes. Det samme ser vi i Tyskland, der særlig energiselskap blir kjøpt tilbake for å sikre at mål i energipolitikken gjennomføres. Privatiseringstrenden snur også i land som Danmark og Frankrike. Privatisering endte som et dyrt eksperiment, både økonomisk og kvalitetsmessig.

Mye vil ha mer

Av totale avfallsmengder i Norge håndterer de private aktørene allerede 77 prosent i dag. Det er mye, men mye vil ha mer. De vil ha resten, og Norsk Industri påstår at kommunene overinvesterer i behandlingsanlegg - at de sløser med innbyggernes penger. Vi setter spørsmålstegn ved motivet. Amerikanske investeringsselskaper, som eier det største selskapet i Norge, ønsker seg norsk husholdningsavfall. Er det fordi de er så opptatt av tilbudet innbyggerne får?

Metastudier av effekter ved privatisering av avfallsmarkeder i USA gir grunn til ettertanke. I USA stoppet bølgen av privatisering i avfallsbransjen for over 10 år siden. Det var to grunner til det; For det første ble innsparingen de fikk de første par årene borte kort tid etter, og deretter spist opp av større prisøkninger. Det tyder på at private underbød for å komme seg inn med løfter om lavere pris, før de så skrudde opp prisene når det offentlige ikke lenger hadde noe valg. Det andre var kvalitet. De kunne ikke levere det de lovet til den prisen de lovet. Tilsvarende skjedde i Canada.

Historien om tvangsprivatisering i andre land har altså langt på vei fulgt samme tankerekke som det Norsk Industri nå presenterer som fremtidsrettet her i landet.

Valgfrihet er best

KS Bedrift og kommunene i Norge mener at det å opprettholde valgfriheten mellom løsninger, enten private eller offentlige, er det beste og viktigste. Kommunene må bestemme selv. Det gir de beste løsningene.

Det er helt utenkelig å frata kommunene selvråderetten over husholdningsavfallet. Kommunene har gjort en fremragende jobb for å utnytte avfallet som ressurs, og fortsetter å forbedre seg. Vi strekker oss mot de høyest mulige mål for at avfall skal gjenvinnes. Tvangsprivatisering har vist at det like gjerne kan gi høyere priser, dårligere service og mindre miljøvennlige løsninger.

Vi er for å bruke private aktører og bruker dem mye der det beviselig er hensiktsmessig. Men vi er mot tvangsprivatisering av husholdningsavfallet. Det er kommunene som har ansvaret. Da må de også velge hvilken løsning som er best for innbyggerne. Vi må si nei til private monopol i avfallsbransjen!

Tip a friendTips en venn
Printer friendlySkriv ut