Larvik kommune aktivitetspark Bordtennisomrade

Tidsskriftet Kommunalteknikk

Ny aktivitetspark i Indre havn Larvik

Etter fergeflyttingen i 2008 ble terminalområdet i Indre havn Larvik forvandlet til park og åpnet for publikum. Nå har Larvik kommune videreutviklet det urbane friluftsområdet med nye aktivitetstilbud for alle.

Artikkelen er skrevet av: Camilla Fjellvik Paulsen, prosjektleder i virksomhet arealplan og Tore Andreas Garshol, prosjektleder i prosjektavdeling VVA, Larvik kommune.

Fergeflytting og ekstrem forvandling
I 2008 ble fergeterminalen for passasjertrafikken mellom Larvik og Danmark flyttet fra Indre havn til Revet, 1,3 km lenger ut i Larviksfjorden. Etter flere tiår med bruk som oppstillings-plass for biler var tiden moden for å benytte de attraktive arealene på en annen måte.

Det første som skjedde etter flyttingen var at området gjennomgikk en «ekstrem forvandling» fra asfaltørken til grønt parkområde ved sjøen, og at området ble åpnet for publikum. På to døgn sørget innbyggere, lokale entreprenører og politikere i samarbeid for at det ble anlagt plener, sykkel- og gangstier, plantefelt, sandballbaner og bademuligheter. Forvandlingen ble en stor suksess, og området fungerer i dag som et svært attraktivt og bynært friluftsområde for befolkningen.

Nye tilbud
Siden det har gått en stund siden den midlertidige forvandlingen av Indre havn, og lite konkret har skjedd med utformingen siden 2008, syntes Larvik kommune tiden var moden for en vitamininnsprøyting. Arbeidet med «Områdeplan for Larvik Indre havn», som skal gi føringer for utviklingen av Larvik som fjordby, er pågående, men det vil ennå gå en stund før denne er ferdigstilt. Det ble derfor besluttet å tilføre flere nye aktivitetsmuligheter. Park- og friluftsavdelingen får jevnlig inn ønsker fra organisasjoner og enkeltpersoner om ulike tilbud de synes mangler, og det var blant annet med bakgrunn i disse ønskene at aktivitetene ble valgt.

Behov for sentrumsnær samlingsplass
I tilknytning til eksisterende sandvolley- og sandhåndballbaner er området utviklet med en treningspark for egenvektstrening, basketballbane, bordtennisbord og nye oppholdsmøbler. Tanken bak det nye tilbudet er å forsterke Indre havn ytterligere som friluftsområde, og at parken skal fungere som et gratis lavterskeltilbud for alle. Det er spesielt behov for sentrumsnære samlingsplasser for ungdom hvor det er mulig å utøve fysisk aktivitet, og fordelene med de nye aktivitetene er at de er uorganiserte og krever lite utstyr. Ved å samle et mangfold av funksjoner på et konsentrert areal, har kommunen tro på at mange vil finne noe de liker, og at aktivitetsparken vil bli mye brukt.
1.	Treningsparken er populær hos både store og små. Her fra åpningsdagen i begynnelsen av juli. Foto: Jarle A. Melby, Larvik kommune.
Treningsparken er populær hos både store og små. Her fra åpningsdagen i begynnelsen av juli. Foto: Jarle A. Melby, Larvik kommune.

Utforming av området
Det nye området er gitt en forholdsvis enkel utforming. Det er tatt utgangspunkt i å innpasse området i eksisterende struktur, og i å ta vare på det som var mulig av vegetasjon og kantsteiner. Siden parken ligger på arealer som ble utfylt i sjøen da fergeterminalen skulle bygges, består grunnen av forholdsvis harde steinmasser. For å unngå for mye gravearbeid ved fundamentering, ble det besluttet å heve arealet der egenvektsapparatene ligger noe over eksisterende terreng. Arealet er derfor avgrenset med en 40 cm høy kant av den lokale natursteinen Larvikitt, som skaper en egen sone for egenvektstreningen og som brukes som sittekant.

Kunstgress som dekke
Av både funksjonelle og estetiske grunner ble det valgt kunstgress som dekke i trenings-parken. Park- og friluftsavdelingen ønsket ikke at det skulle benyttes løse materialer som grus eller bark da dette medfører større behov for soping og etterfylling. Valgmulighetene for dekke begrenses også noe av at mange av de ti apparatene er så høye at det medfører krav om fallunderlag. Kunstgresset har en naturtro farge og tekstur, og sørger for at området oppfattes som en naturlig utvidelse av parken. I tillegg er det mykt og både bevege seg å sitte på, og skjuler fallmattene som ligger under.

Treningsbane for basketball
Basketbanen er utformet som en treningsbane med dimensjoner på 9 x 16 meter. Utformingen av både bane og ballstativ har tatt utgangspunkt i mål gitt i Kulturdepartementets veileder «Målbok for idrettsanlegg». Som dekke på banen er det benyttet rød asfalt, som hjelper til med å definere området fra arealene rundt. Det lokale basketballaget Larvik Explorers har testet ut den ferdige banen, og har sagt seg svært fornøyde.

Store oppholdsmøbler
For å tilrettelegge for opphold i tilknytning til den nye aktivitetsparken, ble det utformet to oppholdsmøbler i tre. Møblene er store, og måtte derfor bygges på stedet av et lokalt byggmesterfirma. De er plassert på hver sin side av basketballbanen, og hjelper til med å avgrense området og gi stedet karakter. Møbelet som står mellom kjøreveien og basketbanen er hele 22 meter langt og 1,3 meter bredt. Det er utformet som en tribune med sittetrinn i to høyder, og med ballfangenett festet i bakkant. Møbelet som står mellom basketbanen og eksisterende sandvolleybane er 16 m x 2,1 m, og utformet med både sitte- og liggemuligheter. 

Samarbeid
Aktivitetsparken har blitt realisert som et samarbeid mellom flere kommunale avdelinger. Både avdelingene for kultur, idrett og fritid har bidratt i planleggingsfasen, mens arealplanavdelingen har stått for utforming og tegning av parken. Kommunalteknikk har hatt ansvar for anbud og oppfølging av byggefase, og har i tillegg bidratt i selve byggingen. Realiseringen skjedde i løpet av 3 uker i juni/juli 2017, slik at anlegget sto ferdig til bruk i sommersesongen.

I tillegg til egeninnsats i planlegging, tegning og bygging har Larvik kommune har brukt én million kroner i prosjektet. I tillegg til dette kommer 500 000 kroner i spillemidler. 

1.	Illustrasjonen viser hvordan den nye parken for egenvektstrening, bordtennisbord og basketbane er plassert i tilknytning til eksisterende sandballbaner. Illustrasjon: Camilla Fjellvik Paulsen, Larvik kommune.
Illustrasjonen viser hvordan den nye parken for egenvektstrening, bordtennisbord og basketbane er plassert i tilknytning til eksisterende sandballbaner. Illustrasjon: Camilla Fjellvik Paulsen, Larvik kommune.