Veg og trafikk

Ny veinorm i Nedre Eiker kommune

Dokumentet er en norm for utforming av gater og veier i Nedre Eiker kommune. Formålet med normen er å sikre at veianlegg planlegges og byggesslik at kommunens innbyggere sikres et velfungerende veinett som er tilpasset dagens krav.

Normen skal bidra til at vei- og gateanlegg i kommunen planlegges og bygge på en måte som tilfredsstiller krav til trafikksikkerhet, funksjon, utforming og estetikk.

Helge Moen, konsulent for kommunalteknisk i Nedre Eiker kommune skriver til kommunalteknikk.no i en e-post:

Nedre Eiker har utarbeidet en mer presis og omfattende veinorm fra gater og veier i Nedre Eiker. Den gamle veinormen fra 2009 ga bare tekniske krav for tverrsnitt og linjeføring av kommunale veier, de veier som ikke var dekket av Statens Vegvesens krav til vegutforming. Noen av kravene var ikke á jour, og normen var ikke dekkende for krav til utforming av gater. 

Vi lener oss fortsatt til Vegvesenets normsystem og har hentet innspill fra andre kommuners normverk. Vi har i den nye normen korrigert noen krav og supplert normen med krav til gater, gatemøblering, vegetasjon og retningslinjer for dokumentasjon og planhåndtering mm. Arbeidet er utført av flere ansatte og tidligere ansatte i kommunen etter en lengre og grundig prosess. Men normen får ikke lang levetid, når Nedre Eiker i 2020 går sammen med Drammen og Svelvik i ny kommune, forventer vi at det etter hvert blir en samordning av de tre kommuners krav.

Hele veinormen kan du lese her.