Kommunalteknikk

Nye Jordal Amfi - ishall på lag med fremtiden

Oslo kommune ved Kultur- og idrettsbygg bygger Nye Jordal Amfi. Den nye ishockeyhallen, som skal stå ferdig til høsten 2019, blir Norges mest moderne og energieffektive ishall og en av verdens mest energieffektive ishaller.

Tekst:
Direktør, Eli Grimsby
Prosjektdirektør, Simen Bakken.
Kultur og idrettsbygg KF

Den nye ishallen på Jordal Amfi er for tiden Kultur- og idrettsbyggs største byggeprosjekt på idrettssiden. Det nye anlegget tilrettelegges for både topp- og bredde, og blir en topp moderne arrangementshall. Hallen får et bruksareal på rundt 11.500 kvadratmeter og skal gi plass til om lag 5.500 tilskuere.

Det gamle Jordal Amfi var et helt spesielt idrettsanlegg som har betydd mye for byen gjennom mange år. Anlegget var tegnet av Oslos idrettsarkitekt Frode Rinnan og sto ferdig til vinter-OL i Oslo i 1952. Gjennom årene har det vært arena for store idretts- og kulturbegivenheter, det har vært sentralt i bydelens sosiale liv, men ikke minst har det vært hjemmearena for byens kanskje mest sagnomsuste idrettsklubb, Vålerenga. I februar 2017 var tiden inne til å rive anlegget, som da var blitt både utdatert og nedslitt.

Nye Jordal 1.png
Nye Jordal bygges av Oslo kommune ved Kultur- og idrettsbygg KF. Illustrasjon: Hille Melbye Arkitekter

Ny Jordal Amfi, som er tegnet av Hille Melbye Arkitekter, skal bygge videre på særpregene i det gamle. Utformingen av det innvendige rommet kommer til å ligne den unike tribuneformen i den gamle hallen, selv om den nye tribunen blir slakere enn den gamle. Utvendig vil det skråstilte taksløret minne om Rinnans Jordal ved å ta opp i seg den karakteristiske buen over det det gamle scenehuset. Anlegget vil bli godt integrert i terrenget og gjenskape det gamle i et mer moderne og tidsriktig uttrykk.

Gjennom hele planleggingsprosessen har Kultur- og idrettsbygg arbeidet tett med både byantikvaren og brukerne for å sikre at vi får det best mulige resultatet på alle områder.

Men det er mere ved byggingen av nye Jordal Amfi enn videreføringen av Rinnans ikoniske arkitektur og det faktum at Vålerenga får ny storstue. I dette prosjektet er det tenkt miljøvennlige løsninger helt fra starten.

Som andre byggeprosjekter i Kultur- og idrettsbygg, skal også Nye Jordal Amfi bygges fossilfritt. Det betyr at alle anleggsmaskiner på byggeplassen skal være elektriske eller gå på biodiesel. Det samme gjelder oppvarming og tørking av byggeplassen.

Den nye hallen blir landets mest energieffektive isanlegg. Det har vi fått til ved å tenke nytt rundt designet av hallen. Nye Jordal Amfi har energieffektive og smarte konseptvalg der anlegget kobles slik at lokalene deles opp i seksjoner og etter varmebehov. På den måten vil det ikke alltid være behov for å varme opp hele tribuneanlegget for at publikum som er der skal ha det komfortabelt.

Nye Jordal 2.png
Tverrsnitt av den nye Jordal. Illustrasjon: Hille Melbye Arkitekter.

Vi har behandlet Jordal Amfi som et prosessanlegg, og ikke bare som et vanlig bygg. Den varmen som produseres under produksjonen av is, blir tatt vare på og brukes til å varme opp de delene av hallen hvor publikum oppholder seg, samt til å varme opp vann. Mesteparten av varmen produseres om høsten og våren, på tidspunkter hvor behovet for oppvarming av publikumsarealene er minst. Varmen lagres derfor i egne energibrønner og hentes opp igjen i den kalde årstiden.

På taket blir det montert solcelleanlegg. Dessuten får anlegget grønt tak – sedumplantene på taket har både en isolerende effekt som bidrar til redusert energibehov, og bidrar til å magasinere regnvann. Dette siste er ikke minst viktig med tanke på de klimaendringene Oslo allerede ser ut til å oppleve, hvor stadig våtere og villere vær legger press på avløpsnettet i byen.

Selv om nye Jordal Amfi blir større enn den gamle, vil hallen klare seg med rundt en tredjedel av energien som gikk med til å drifte den gamle. Dette som en følge av smart design av mange ulike elementer, som samlet gir stor miljøgevinst.

Når nye Jordal Amfi står ferdig, har vi satt en ny standard for fremtidens ishaller!
 

Fakta Nye Jordal Amfi
Byggherre: Kultur- og idrettsbygg Oslo KF

Entreprenør:

NCC Norge AS

Arkitekt:

Hille Melbye

Bruttoareal:

Ca. 13 000 kvm

Bruksareal: 

Ca. 11 550 kvm  

Tribuneplasser:

Ca. 5 500 plasser

Antall tribunerader:

22
Antall plan: 4 stk. (de to øverste kan stenges av ved mindre arrangementer)
Miljø:  Moderne prosessanlegg som reduserer energiforbruket til en tredel av dagens forbruk. Grønt tak med solcellepanel. Passivhusstandard. Fossilfri anleggsplass.

Nye Jordal 3.png
Slik blir hallrommet i Nye Jordal. Illustrasjon: Hille Melbye Arkitekter.

Saken ble første gang publisert i Kommunalteknikk #3. Les flere utgaver av kommunalteknikk her.