Kongsberg klimapris

Kongsberg kommune

Nye Vestsiden ungdomsskole får klimapris

Kongsberg kommune og KKE får KLPs klimapris for nye Vestsiden ungdomsskole. Prisen ble delt ut av direktør for samfunnsansvar i KLP Heidi Finskas under Kommunenes klimakonferanse. Konferansen ble arrangert av KLP på Munchmuseet på Tøyen onsdag 12. juni.

Kongsberg klimapris
Prisen ble tatt imot av ordfører Kari Anne Sand, eiendomsdirektør Geir Øystein Andersen og ingeniør Hallvard Benum. Benum har vært en viktig pådriver i arbeidet med de framtidsrettede energiløsningene på nye Vestsiden ungdomsskole.

Juryens begrunnelse har begrunnet tildelingen slik: Energieffektive bygg og PLUS-hus har vi etter hvert blitt vant til, og kanskje til og med forventer. Skolen i Kongsberg er akkurat det, og i tillegg bygget i massivtre. Men Kongsberg har tatt dette et steg lenger; her vil man få til energilagring basert på lokal, fornybar energiproduksjon. Konkret handler dette om at man bruker solenergi og geotermisk varme, og lagrer dette i form av hydrogen som kan gjøres om til strøm og varme når behovet er der. Dette er en løsning som skal sørge for at skolen produserer mer energi enn den bruker i hele sitt livsløp.

 

Vestsiden skole vil, som det første bygget i Norge, demonstrere teknologier som er helt nødvendige for få til en omstilling til nullutslippssamfunnet. Innføringen av hydrogen som energibærer vil kunne bli en nøkkel for å kunne erstatte fossile energikilder. Hensikten med pilotbygget er å vise at solenergi kan lagres trygt i hydrogen for langtidslagring. Studenter og forskere vil studere løsningen i drift, og klarer dere med dette pilotbygget å demonstrere at det fungerer, bidrar dere til en nullutslippsløsning som kan skaleres og brukes i hele landet og verden over.

 

Juryen har bestått av: konsernsjef i KLP Sverre Thornes, konserndirektør for kommunikasjon og marked i KLP Gro Myking, Bård Vegard Solhjell i WWF, Kristin Halvorsen i Cicero, Bjørn Haugland i Norge 203040 og Anders Bjartnes i Klimastiftelsen.

 

Nye Vestsiden ungdomsskole bygges som et plusshus i massivtre med energiproduksjon fra sol og jordvarme. Som plusshus belaster ikke bygget kloden vår med energibruk i det hele tatt i løpet av levetiden.

Bygget vil ha flere energilagre. Korttidslagring ivaretas av batteri og varmelager i vann. Langtidslagring løses på en helt ny måte, skolen vil som den første i Norge lagre solenergien fra sommeren i hydrogen.

Hydrogenet vil brukes i en brenselcelle om vinteren som gir strøm og varme til skolen.

Saken er hentet fra Kongsberg kommune sine hjemmesider.