Andreas_Birkeland_250

NKF

Nytilsatt i administrasjonen

Andreas Birkeland er tilsatt i 100% fast stilling som førstekonsulent fra 1. januar 2015

Andreas har jobbet som vikar og ekstrahjelp hos NKF siden januar 2014, derfor er han allerede godt kjent med organisasjonen.
Vi har gjort et intervju med han om jobb og jobbinnhold.

Hvordan ser din arbeidsdag ut:
Ingen arbeidsdag er lik i Norsk kommunalteknisk Forening, og det liker jeg! I og med jeg bor på Grünerløkka er kontorene på Tøyen kun en liten spasertur unna. Fin start på dagen.

Hva inneholder så min arbeidsdag?
Den består av besvaring av henvendelser fra medlemmer via e-post og telefon, samt kursadministrasjon, fakturering, utarbeidelse av innhold til våre nettsider, markedsføring, samt trivielle oppgaver som kaffetrakting, klargjøring før møter og annet forefallende kontorarbeid. Jeg er medlems- og ungdomsansvarlig samt har ansvar for NKFs regionalavdelinger. Jeg er i tillegg med i prosjektgruppa for konkurransen «Norges beste drikkevann 2016» hvor vi skal kjøre regionale semifinaler i hele landet i løpet av 2015 og 2016. Det ser jeg frem til.

Hva ser du på som de største utfordringene i fremtiden for ditt fagfelt?
Rekrutteringen til økonomifaget er veldig god! Utdanningen er bred og man kan velge mange retninger underveis i utdanningen. Det som blir den største utfordringen i fremtiden blir nok ikke å skaffe nok økonomer, men å skaffe nok gode økonomer. Det popper opp en rekke utdanningsinstitusjoner rundt om i landet som tilbyr utdanning innen økonomi og administrasjon. Totalt i Norge tror jeg antallet institusjoner ligger på rundt 40. Her må det slankes! Legg heller utdanningen til et lite antall studiesteder og la skolene skape store og robuste fagmiljø innenfor sitt område, slik at studentene som uteksamineres vil få gode og konkurransedyktige forutsetninger i møtet med for eksempel studenter som har studert i utlandet.  

Hvordan tilegner du deg ny kompetanse?
Fjellvettregel nummer 5; «lytt til erfarne fjellfolk» tror jeg kommer greit med for en relativt uerfaren kar på tur i det kommunaltekniske landskapet. NKF favner mange fagområder og jeg har ønske om å lære av dere som innehar verdifull kompetanse innen disse områdene. For mitt eget fagområdes del vil jeg på sikt delta på kompetansehevende kurs for å henge med i utviklingen av faget. Det er også i mine tanker og ta en mastergrad på sikt, selv om de tankene er relativt godt gjemt for øyeblikket.

Hvorfor valgte du ditt fagfelt?
Det har vel i flere år vært relativt klart at jeg ikke er noe særlig handyman. Enkle ting som skifte lyspære, skifte dekk, male, også videre tar jeg på strak arm, men å lage noe levebrød ut av det måtte jeg vel innse ganske tidlig var relativt fjernt. Økonomi og administrasjon er et fagfelt som gir mange ulike jobbmuligheter, samtidig som det er noe jeg føler er utfordrende og spennende og jobbe med.

Hva mener du er det viktigste ”kommunalteknikere” kan gjøre for å bidra til et bærekraftg samfunn?
Det viktigste kommunalteknikere kan gjøre er å være stolt av den jobben som gjøres! Det gjøres en utrolig viktig jobb. Hvordan ville samfunnet vært uten dere? Hvem skulle hatt ansvaret for kommunaltekniske fag hvis ikke ingeniørene i kommunene hadde gjort jobben sin?? Hvordan skulle den gjennomsnittlige borger funnet frem i papirmølla uten vennlig bistand fra dere i landets servicetorg? Hvordan hadde Blindleia sett ut dersom byggesaksavdelingen ikke hadde eksistert? Hva skulle vi gjort uten rent vann i krana? Jeg kunne sikkert fortsatt helt ut i neste nummer med å ramse opp alle viktige funksjoner, men dere ser tegninga, la det skinne igjennom at du gjør en forskjell i hverdagen!

En annen viktig faktor dere kan bidra med, er kunnskapsoverføring til oss unge. Dere som har vært i gamet noen år har opparbeidet dere enormt med kunnskap. Del av denne kunnskapen med den nyansatte på din avdeling.  Dette er noe jeg ønsker å utvikle videre i foreningen, nemlig samspillet mellom erfaren og uerfaren.

Hvis du skulle jobbet som noe annet, hvilket yrke ville du da ha valgt?
Spør du mine studiekamerater fra Universitetet i Agder svarer de sikkert eplebonde i Hardanger eller Sogn og Fjordane! Når studiene var på sitt mest intense var det det jeg sa vi skulle vært. Det virker rolig og harmonisk. Skulle jeg holdt meg i byen, ville jeg prøvd meg i bilbransjen, da jeg har en enorm interesse for bil.

Hvordan er forholdet ditt til fagmiljøet utenfor arbeidsplassen?
Bortsett fra nettverket jeg har opparbeidet meg i studietiden samt i frivillige verv har jeg ikke noe spesielt engasjement mot fagmiljøet bortsett fra mitt medlemskap i Econa, som tilbyr en del kurs og samlinger.

Når du tenker deg tilbake, hva burde det vært mer av i utdanningen din?
Praksis! Jeg tok en pause etter andre året i utdannelsen min og jobbet som controller i Trustbuddy, i Kristiansand. Særdeles nyttig å ha noen knagger å henge teorien på.  I tillegg kunne jeg nok gjerne tenkt meg en revitalisering av innholdet i enkelte fag, mer tilpasset dagens moderne samfunn. Her er det absolutt en vei og gå.

Hvem kunne du tenke deg å legge brostein sammen med en dag, og hvorfor?
Først og fremst måtte jeg vel lært meg hvordan brostein legges. Regner med noen av våre medlemmer kunne bistått med litt ekspertise der. Deretter ville jeg utfordret flere næringslivsledere til å stille med to hender og en pen sum per stein de klarer og legge. Tror det kunne blitt mange gode samtaler og refleksjoner og ta med seg videre etter en slik dag. Inntektene ville jeg så ha donert til en viktig sak gjerne innen trafikksikkerhet eller sikkerhet til sjøs, som er to områder jeg mener fortjener stor oppmerksomhet.