Svartediket_500x375

Nytt fullrenseanlegg for drikkevann til Bergen sentrum

Svartediket_500x375

Etter 3-4 fire års utbygging ble Svartediket vannbehandlingsanlegg offisielt åpnet den 21. august. Svartediket er Bergens største vannverk og forsyner ca 50.000 personer, samt næringsliv og offentlig virksomhet i sentrale områder i Bergen med drikkevann.


Svartediket er Norges eldste moderne vannverk og ble offisielt åpnet i 1855. Allerede 17. mai 1854 ble framføringen av hovedledningen, en ni tommers støpejernsledning, fram til sentrum markert med en stor folkefest på Torgallmenningen i Bergen.


Siden den gang har vannverket blitt utvidet og oppgradert mange ganger. Første gang allerede i 1866, da det ble lagt en ny og større hovedvannledning på 12 tommer fram til sentrum, parallelt med den gamle.


Sommeren 2007 ble et helt nytt og moderne vannbehandlingsanlegg tatt i bruk. Svartediket som er Bergens største vannverk, har gjennom de siste 3-4 år blitt bygget ut til et moderne fullrenseanlegg for drikkevann beliggende inne i Ulrikens fjellmassiv.


I tillegg til ny vannbehandlingsprosess og rentvannsbasseng er det laget en ny tunnel på ca 2000 m som knytter sammen Svartediket og Gullfjellet vannverk. Med dette er den siste etappen av det store arbeidet med å knytte sammen de 5 store vannverkene i Bergen i et stort samkjøringssystem fullført. Dette gir et meget robust og sikkert system, slik at den totale vannforsyning kan opprettholdes med et av de store vannverkene ute av drift.


Vannverksutbyggingen i Bergen har pågått kontinuerlig fra tiden etter at storkommunen ble etablert tidlig på 70-tallet. Datidens 18 vannverk er nå erstattet med fem store og ett mindre vannverk. Totalt har dette kostet like i underkant av 3000 millioner kroner (2006 prisnivå).


Nærmere om Svartediket

Svartediket vannverk forsyner ca 50.000 personer samt næringsliv og offentlig virksomhet i sentrale områder i Bergen med drikkevann av ypperste kvalitet.


Planleggingsarbeidene startet opp i 1999 og det ble som en første fase gjennomført konkurranse på skisseprosjekt som grunnlag for å velge vannbehandlingsprosess og utbyggingsløsning. Innledende tilretteleggingsarbeider startet i 2003 og selve byggingen av anlegget begynte i april 2004, med planlagt ferdigstillelse sommeren 2007.


Ut fra områdets arealknapphet, og av sikkerhetshensyn ble det nye behandlingsanlegget valgt bygget som et fjellanlegg. Deler av det gamle anlegget er utnyttet så langt det har vært hensiktsmessig.


Utbyggingen har foregått inne i et eksisterende boligområde og det har vært nødvendig å ta spesielle hensyn til bebyggelse og skolebarn i området. Gjennom godt samarbeid med velforening og skole har dette løst seg på en god måte. I den mest hektiske periode kjørte det en lastebil med utsprengt fjellmasse hvert fjerde minutt ut av området. Totalt er det kjørt ut ca 20.000 billass.


Prosjektet er gjennomført innen planlagt tid og kostnad.

Totalt budsjett for prosjektet er 300 millioner kroner.


Arbeidene:


  • Atkomsttunneler og fjellhaller til prosessanlegg, inntaksledning, rentvannsmagasin og Haukeland vannbasseng
  • Nytt prosessanlegg i fjell med fullrensing av drikkevannet
  • Nytt dypvannsinntak i Svartediket
  • Nytt rentvannsbasseng i fjell på kt 70.
  • Ombygging av eksisterende daganlegg til atkomst, driftsrom, kjemikaliepåfylling, visningsrom og lukket gangbro til fjellanlegget.
  • Tunnel (ca 2 km) og nytt Haukeland vannbasseng i fjell på kt 125.
Anlegget er bygget med direktefiltrering og UV-bestråling som 2 uavhengige hygieniske barrierer Prosess for direktefiltrering er Moldeprosessen med kjemisk felling/karbonatisering i tremediafilter og tilsetting av jernklorid og CO2 foran filtrene. Med kjemisk felling /direktefiltrering fjernes partikler og farge, mens karbonatisering er vannbehandling der vannets pH, alkalitet og kalsiuminnhold økes. Hensikten med karbonatisering er å redusere korrosjonen på ledningsnettet.


Slambehandlingen er med gravitasjonsfortykking, der slamfraksjonen ledes til offentlig avløpsnett, mens rejektvannet tilbakeføres til kilden.



Hva vi oppnår med det nye vannbehandlingsanlegget.


Gjennom nye Svartediket vannbehandlingsanlegg vil bergenserne få en bedre og sikrere vannkvalitet. Drikkevannet til de som bor og oppholder seg i sentrale deler av Bergen vil bli betydelig klarere, uavhengig av råvannskvalitet og årstid. Samkjøringsmulighetene med de andre hovedvannverkene gir et sikkert, fleksibelt og robust vannforsyningssystem i Europas mest nedbørrike by.


Nøkkeldata for det nye anlegget

  • Midlere vannproduksjon: 520 l/s (tilsvarer 45.000 m3/døgn)
  • Maksimal vannproduksjon: 925 l/s (tilsvarer 80.000 m3/døgn)
  • Volum renntvannsbasseng: 15.000 m3
  • Volum Haukeland vannbasseng: 30.000 m3
  • Dybde på nytt dypvannsinntak: 28 m
  • Vannbehandlingsprosess: Direktefiltrering og UV-bestråling (lavtrykk)
  • Utsprengt fjellvolum: 120.000 m3 (faste masser)
  • Plasstøpte betongarbeider: 5.000 m3

Kt 9-07