Fagkonferansen for plan og byggesak

Planretningslinjer for klimatilpasning - hvordan løser vi det?

Regjeringen har hatt ute til høring et forslag om planretningslinjer for klimatilpasning i kommunene. Ønsket er at kommunene, fylkeskommunene og staten skal stimulere og bidra til at samfunnet forberedes på og tilpasses klimaendringene. Hva vil de at kommunene skal bidra med?

I høringsnotatet fra oktober i fjor heter det blant annet at formålet med planretningslinjene er å bidra til at klimatilpasning ivaretas som hensyn i planlegging etter plan- og bygningsloven. Det står også at kommunen skal bruke et bredt spekter av sine roller og virkemidler i arbeidet med klimatilpasning. Så, hvilke virkemidler har egentlig kommunene for å bidra til dette? Svaret er nok heldigvis kompetanse. Kommunene kjenner sine områder godt og har som oftest god oversikt over områder med flom- og skredfare. Gjennom langsiktig planlegging av arealbruk kan kommunen unngå de store katastrofene og bidra til å sikre flomveier. Ved hjelp fra sektormyndighetene vil overordnet transportplanlegging kunne bidra til reduserte klimautslipp. 

Vil du vite mer om dette?
Under Fagkonferansen 4.-6. september kommer Marit Finnlad Trøite fra Miljødirektoratet for å fortelle om deres forventninger til forskriften. Samtidig kommer også plansjef i Eigersund Dag Kjetil Tonheim for å fortelle om hvordan de planlegger for en stadig mer utfordrende hverdag. 

Fagkonferansen 18 meld deg på.png