Kuggen, spektakulær kontor bygning i Lindholm, designet av den kjente arkitekten Gjert Wingårdh. Foto: Ståle Undheim

Kuggen, spektakulær kontor bygning i Lindholm, designet av den kjente arkitekten Gjert Wingårdh. Foto: Ståle Undheim

NKF

Rapport fra Sveriges Stadsbyggares årskongress 2017

18.-19. september var NKF godt representert på Sveriges Stadsbyggares (tidligere Svenska Kommunaltekniska Föreningen) sin 115 årskongress i Lindholm Science Park. Styreleder i NKF plan og miljø, Ståle Undheim, oppsummerer spennende dager.

Stale Undheim
Styreleder i NKF plan og miljø Ståle Undheim

Lindholm Science Park er et transformert skipsbyggingsområde som nå huser kongresshaller, kunnskapsbedrifter, forskning og boliger. Stedets blanding av funksjoner har resultert i et suksessfullt og innovativt område.

Sentralt i millionbyen Göteborg ligger Lindholmen. Fra Lindholmen ser man over til Götaelven og mot den gamle delen av byen. Byen ble grunnlagt på 1600-tallet av kong Karl IX. (Foto: Ståle Undheim)

Rapport 1.png

Fra Norsk Kommunalteknisk Forening deltok Malvin Bjorøy, Ståle Undheim og Elisabeth Kynbråten.
Malvin Bjorøy er medlem av NKFs hovedstyret og teknisk sjef i Karmøy kommune. Ståle Undheim er leder av smartby-kontoret i Sola kommune og styreleder i NKF plan og miljø. Elisabeth Kyndbråten er til daglig byutviklingssjef i Haugesund kommune og er styreleder i NKF byggesak.

 

Ordfører i Gøteborg Ann-Sofie Hermansson åpnet årskongressen for Sveriges Stadbyggare årskongress hvor temaet var innovativ byutvikling.

Vår søster organisasjon hos söta bror presenterte et interessant, tidsaktuelt og kunnskapstungt kongressprogram. Her ble innovative tema som smartby og hva "smarta stëder" betyr for et bærekraftig Sverige presentert. Tilhørerne fikk også presentert gigantsatsingen på taubane i Gøteborg til 400 års jubileet i år 2021.

Ellers var det stort fokus på smarte løsninger innen automatisert transportsystem og el-busser, samt satsing på høyhastighetstog mellom Gøteborg, Stocholm og Malmø. Et annet tema som ble belyst i flere innlegg var bærekraftige byer i form av klimatilpasning, langsiktig lederskap, gode plan og utbyggingsprosesser; fra plan til utbygging og følgeforskning parallelt.

Se dokumentasjon fra Stadsbyggarnes kurs og konferanser www.sverigesstadsbyggare.se.

Under: Sveriges bosteds og digitaliseringsminister, Petter Eriksson holder innlegg om smarte byer.

Rapport 4.png

Nettverksbygging på tvers av landegrensene står sentralt når søsterorganisasjonen i Sverige arragerer kongress. Det er viktig at vi, i tillegg til å dele erfaring på tvers av kommune- og fylkesgrenser, også ser til våre naboer for kunnskap og inspirasjon.