Difi logo 2018 2

Difi

Styrker innsatsen med arbeidet rundt utslippsfrie byggeplasser

Bruk av strøm og fjernvarme i byggeprosesser kan redusere nesten alle CO2-utslipp fra norske byggeplasser. Difi har nå lansert nye temasider om utslippsfrie byggeplasser på anskaffelser.no for fremtidsrettede og klimavennlige løsninger.

Difi logo 2018 2
Utslippsfrie byggeplasser blir en viktig del teknologiskiftet for å bidra til reduserte klimagassutslipp.

Utslippsfrie byggeplasser blir en viktig del teknologiskiftet for å bidra til reduserte klimagassutslipp. Totalt slippes det ut 340.000 tonn CO2 fra norske byggeplasser årlig. Dette tilsvarer utslippene fra alle personbiler og lettere kjøretøy i Oslo. En rapport fra DNV-GL viser at utslippene kan reduseres med nær 99 prosent, blant annet ved å legge strøm og fjernvarme som likevel skal inn i bygget frem til byggeplassen før byggearbeidene starter.

– Kommuner bør bruke sin innkjøpsmakt for å få på plass innovative løsninger for anleggsmaskiner, byggvarme og tørking, eller transport av byggematerialer, avfall eller personell, sier seniorrådgiver Dominique Sellier i Difi.

Difi veileder offentlige innkjøpere i anskaffelsesprosessen i hvordan ta i bruk ny grønn teknologi, innovasjon og løsninger på byggeplassene. Veiledningen dreier seg blant annet om å sette krav til reduksjon av utslipp i byggefasen.

Nye temasider

Difi har nå lansert nye temasider om utslippsfrie byggeplasser på anskaffelser.no for fremtidsrettede og klimavennlige løsninger.

Du får tips om hvordan du best planlegger i tidligfasen og hvordan du kan gjennomføre en utslippsfri anskaffelse på byggeplass. Konkrete eksempler fra to kommunale foretak i Oslo -  Omsorgsbygg Oslo KF og Kultur- og idrettsbygg Oslo KF - viser hvordan du kan formulere kravspesifikasjon og tildelingskriterier i anbudskonkurransen.

Ambisjoner om nullutslipp

– Ved å videreutvikle eksisterende erfaringer om fossilfri byggeplass og å innføre nye krav kan vi oppnå nesten null utslipp. Markedet modnes mer og mer og teknologien finnes eller er i utvikling, sier Dominique Sellier.   

For eksempel bidrar Difi i utviklingen av en 30-tonns utslippsfri gravemaskin i ensamarbeidsgruppemed SINTEF Byggforsk, Bellona, Omsorgsbygg Oslo kommune, Skanska, Siemens og NASTA. Ideen er å bygge om en eksisterende, dieseldrevet beltegående gravemaskin slik at den kan benytte hydrogen eller elektrisitet uten kobling/kabel. Prosjektet har fått 8 millioner i støtte gjennom PILOT-E finansieringsordningen til Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Enova.