Hol 3

Kommunalteknikk: Rehabilitering

Tror på egne håndverkere

Da Hol kommune skulle bygge om andre etasje på Geilotun til kontorer for Psykisk helse valgte de å bruke kommunens egne håndverkere. Det viste seg å være lønnsomt.

Sindre Haarr
Redaktør
Tidsskriftet Kommunalteknikk
sindre.haarr@kommunalteknikk.no

Hol 1
Prosjektleder Erik Kaupang og rådgiver i helse- og omsorgsetaten Martin Korsnes. Foto: Ståle Undheim

Prosjektet har omfattet oppussing og ombygging av andre etasje på den eldste delen av Geilotun. Bygget er fra 1955 og etasjen har tidligere vært brukt til beboelsesrom for aldersheimen.

Arbeidene har bestått av rehabilitering av alle overflater, inkludert bytte av vinduer og dører, nytt elektrisk anlegg, utskifting av sanitæranlegg, ny ventilasjon, solskjerming og datatilkobling. I tillegg er heisen modernisert, og det er installert nytt låssystem som både inkluderer heis og hovedinngang. Etasjen består nå av sju kontorer, to behandlingsrom, et møterom, samt venterom, garderobe, toaletter og lagerrom. Totalt areal er ca. 350 m2 .

Ombyggingen startet i november 2015 og etasjen ble tatt i bruk 01.06.2016 med en ramme på 5 millioner kroner (eks. mva). Bygningsteknisk arbeid ble stort sett utført av kommunens egne håndverkere.

Erik Kaupang er prosjektleder i Hol kommune og har hatt ansvaret for rehabiliteringen. Kaupang har tidligere erfaring fra bygningsarbeidene i forbindelse med OL på Lillehammer og byggingen av ny hovedflyplass på Gardermoen. I -96 flyttet han tilbake til Hol kommune, der han også har hatt ordførervervet i to perioder.

Etter at kommunens vedlikeholdsbudsjetter ble kuttet, måtte kommunen se på kreative løsninger for rehabiliteringen.
– Min erfaring er at Hol kommunes egne håndverkere går utenpå de aller fleste. Derfor bestemte vi oss for å bruke egen arbeidskraft i store deler av rehabiliteringen, sier Kaupang til Kommunalteknikk.

Dette omfattet gulv, vegger, himling, kjøkkeninnredning, utskifting av dører og vinduer, og delvis maling og gulvlegging. Timeforbruket for håndverkerne ble totalt 3.700 timer. Prosjektering, administrasjon og prosjekt-/byggeledelse har et timeforbruk på ca. 600 timer. Dette er også i hovedsak løst med interne ressurser. Kostnaden for disse timeverkene er regnet med i endelig totalkostnad for å få sammenlignbare tall.

Hol 2
Erik Kaupang sammen med Wibecke Nüsselqvist i helse- og omsorgsetaten. Foto: Ståle Undheim

– I et prosjekt som dette, som omfatter rehabilitering av et kommunalt bygg, og hvor kostnadene til tekniske entreprenører er under rammene for rammeavtaler i Lov og forskrift om offentlige anskaffelser, er erfaringen at det er lønnsomt å gjøre dette i egenregi. Så lenge kommunen har egen kompetanse, blir dette rimeligere enn å leie inn eksterne firmaer. 

I tillegg til å bruke egne håndverkere på deler av arbeidet har også kommunene stått for innkjøp av alle materialer selv. 
– Kommunen har like gode innkjøpsordninger som entreprenørene, og da sparer man påslag på materiell. Og når Hol kommune ser på kvadratmeterprisen så er tallenes tale ganske klar. 

– Erfaringstall viser at rehabilitering av kontorlokaler ligger på omtrent 18.000,- kr/m2 . I dette prosjektet ligger kostanden på ca. 14.000,- kr/m2 . Dersom en tar med rehabilitering av heis, er kostnaden ca. 16.200,- kr/ m2 . (Tallene er eks mva, men inkludert egeninnsats.) 

Estimert gevinst og besparelse på prosjektet er 200.000 på innkjøpsordninger og 600.000 på rigg, drift, administrasjon entreprenør og koordinering. 
– Vi har akkurat utført en ombygging og utvidelse av helsestasjonen (som ligger i samme bygningsmasse) etter samme mal. Erfaringen med dette prosjektet er det samme, man har en gevinst med å bruke interne ressurser når det er mulig, avslutter Kaupang.