Pavirkning helse

Tidsskriftet Kommunalteknikk

Vaksiner folket med plan- og bygningsloven!

Helse (og uhelse) produseres der folk lever og bor, i familien, bydelen, barnehagen, skolen og arbeidsplassen. Helsevesenet produserer ikke helse, de reparerer uhelse!

Pavirkning helse

Bente Pettersen, Folkehelserådgiveren i Haugesund kommune

Bedre helsetjenester har knapt noen virkning på befolkningens helse i høyinntektsland som Norge. Plan og bygningsloven derimot har et stort potensiale – ta den i bruk, tolk den strengt på vegne av befolkningen og ta æren for å være landets fremste helsearbeidere!

Miljøet har stor påvirkningskraft på menneskers helse og trivsel. Vakre omgivelser med natur, rennende vann og lite søppel fører til ro i kropp og sjel og det er sunt. Vakre omgivelser er visuelle vitaminer!

Miljøer, med mye trafikkstøy og bygninger med skrikende behov for oppussing er mindre trivelige. Vi blir stresset i kroppen og får lyst til å komme oss bort. Dette kan også måles i kroppens blodsystem i form av betennelsesmarkører og stresshormoner som gir hjerte- kar lidelser.

Arbeidet med å begrense miljørelatert helserisiko er hjemlet i Plan- og bygningsloven som i realiteten er vår helselov i motsetning til Helse- og omsorgstjenesteloven som stort sett omhandler sykdom og omsorgsbehov!


Les hele artikkelen i Kommunalteknikk #2 - kommer i postkassen 7. april!