009

Uteområder: Fra bekk til nytt parksystem

Vannet er logikken i landskapet

Bjerkedalen park er et lykketreff av en moderne bypark, som har fått nasjonal og internasjonal anerkjennelse

009
Bjerkedalen park (klikk på bildet for å forstørre)

Landskapsarkitekt MNLA Rainer Stange stiftet Dronninga landskap i 2005 sammen med Ragnhild Momrak. Han har prosjektert og bygd en rekke prisbelønte gate- og parkprosjekter av høy kvalitet. På Snøhetta hadde han prosjekteringsledelsen av renoveringen av Karl Johans gate i Hovedstadsaksjonen til 100-årsjubileet i 2004. Hos Dronninga landskap har Rainer arbeidet med ombygging av Carl Berners plass; Oslos nye paradegate Dronning Eufemias og Wessels plass, alle i Oslo.  Carl Berners plass fikk hedrende omtale i forbindelse med Landskapsarkitekturprisen 2016 og Vakre Vegers pris 2017. Rainer ledet Bjerkedalen park, som mottok Oslo Bys arkitekturpris 2015 og Årets beste uterom i 2016 for Bjerkedalen park og åpning av Hovinbekken; og Ullevål tårns park, som mottok Oslo Bys arkitekturpris 2016. 

DSC_0350
Landskapsarkitekt NAML Rainer Stange

Møt mannen bak flere store kommunale prosjekt

Rainer leder nå 3 store park- og gateprosjekter; Kirkeparken med Storgata i Tromsø, som er under bygging;  Elvepromenaden i Sandvika, som skal bygges i 2019 og Klosterenga skulpturpark, som skal stå ferdig i 2020. Han er professor på arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO), der han leder fordypningskurset i landskapsarkitektur på AHO. Han holder en rekke forelesninger og foredrag om dette temaet i inn-og utland. Han har også publisert artikler om gatetrær og grønn urbanisme. Han vil ha den ledende rollen i dette prosjektet og kunne gjøre nytte av 25 års erfaring med gate- og parkprosjektering.

Plantegning Bjerkedalen
Plantegning Bjerkedalen park (klikk på bildet for å forstørre)

Bjerkedalen Park - Norges beste uterom 2016

Bjerkedalen park vant prisen «Norges beste byrom 2016», i regi av KS Bedrift og Norsk Kommunalteknisk forening (NKF), i samarbeid med NAML (Norske anleggsgartnere og landskapsentreprenører) under messen Miljø & Teknikk. 

«Parken er et vellykket fornyelsesprosjekt. Den byr på mange kvaliteter til både nabolaget og bydelen og er et attraktivt tilskudd til byens grønnstruktur og turveinett. Hovinbekken i dalbunnen danner parkens nye ryggrad med rislende vann og blinkende vannspeil. Den varierte og godt gjennomarbeida utformingen av dalsidene skaper et langstrakt park rom som inviterer til opphold og ulike aktiviteter,» heter det i begrunnelsen fra juryen.

Vil du vite mer?

Rainer vil i dette foredraget fortelle om at vannet er logikken i landskapet, der Hovinbekken blir et helt nytt parksystem i Oslo øst. Hovinbekken er motor for det 21- århundres byplanlegging i hovedstaden. Bjerkedalen park er et lykketreff av en moderne bypark, som har fått nasjonal og internasjonal anerkjennelse, nå sist med DOGAs nomasjon til pris for universell utforming. Foredraget vil vise vannets betydning gjennom hagekunstens historie. Rainer vil vise hvordan en park blir til.

Dersom du ønsker å vite mer om transformering av områder og grønne parker anbefales det å melde seg på Desemberkonferansen.

Her vil vi ta for oss alt kommunene trenger å vite innen temaet. Årets mest tverrfaglige konferanse har følgende sesjoner du kan velge mellom:

Transformasjon - Klima - Teknikk - Innkjøp - NVDB

P1020044
Mer om Bjerkedalen park på Desemberkonferansen

Hovedtemaene for konferansen er:
- Bytransformasjon
- Fremtidsrettet infrastruktur
- Innkjøp fra A - Å
- Klimarapportering for kommuner
- Kraftbransjen - en bransje i endring
- Fremtidens belysning
- Hvordan tilrettelegge kommunale områder for el-bil-lading
- Tilrettelegging for syklister
- Moderne avfallshåndtering
- Hvordan nyttegjøre seg av konsulenters kompetanse ved overvannsproblematikk
- Den femte fasade, grønne tak på eksisterende begyggelse
- Innkjøp fra A til Å (ABC)
- Forsikring - skadeoppgjør på ledninger
- Workshop - Fra grått til grønt og blått
- Kystbyen Straume - prisvinner for god bytransformasjon i 2016
- Innføring- og videregående kurs i NVDB

Mer info og fullstendig program finner du her - Husk de 50 første som melder seg på får GRATIS oppgradering til utvendig lugar.