Aas kommune[1]

Byggesak

Vedtak i klagesak om hybelhus i Ås kommune

Ås kommune har hatt opp en sak til behandling hos Fylkesmannen i forbindelse med en enebolig som er gjort om til hybelhus. I søknadsprosessen om et tilbygg kom det frem at bruken av boligen var endret slik at den ikke lenger er i tråd med formålet i reguleringsplanen. 

Aas kommune[1]
Fylkesmannen var enig i kommunens vedtak og tiltakshaver fikk avslag på søknad om dispensasjon fra reguleringsplanen.

Ås kommune har mange innbyggere som studerer ved Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet (NMBU). Ikke alle disse har studentbolig gjennom samskipnaden og må derfor bo privat. Som en følge av dette har mange private boliger blitt utleid med forskjellig utnyttelse.

I den aktuelle saken hadde en enebolig blitt utleid til seks personer og det ble søkt om tilbygg som skulle tilrettelegge for utleie til ytterligere 4-6 personer. Ås kommune mente dette ikke var i tråd med formålet i reguleringsplanen som var enebolig, og mente tiltakshaver måtte søke om dispensasjon.

Søknaden ble avslått i hovedutvalg for teknikk og miljø og klagen ble oversendt til Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Fylkesmannen var enig i kommunens vedtak og tiltakshaver fikk avslag på søknad om dispensasjon fra reguleringsplanen. Fylkesmannen la i sin begrunnelse vekt på forskjellen mellom bruken av en enebolig og bruken av boligen som et bofellesskap hvor personer bor individuelt. Det ble ikke lagt vekt på ønske om fortetting, da mener Fylkesmannen at det bør gjennomføres en planprosess.

Under finner du dokumentene i saken (.pdf)

Søknad om dispensasjon, bruksendring og tilbygg

Vedtak i klagesak

Begrunnelsen fra Fylkesmannen