Viktig beslutning om lokal godkjenning

Før helgen skar statsråd Jan Tore Sanner gjennom og sa fra at Norge ikke kommer til å følge fristen EU har pålagt Norge med å avvikle den lokale godkjenningsordningen.

I utgangspunktet har EU bestemt at Norge skal avvikle den lokale godkjenningsordningen fra nyttår. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har nå bestemt at dette skal utsettes ett år, og vil ikke tre i kraft før 1. januar 2016.

Dette er noe alle seriøse virksomheter i byggenæringen burde være svært glade for.

I Norge er det i dag slik at ansvarsrett er en rett til å kunne påta seg bestemte oppgaver i visse tiltak som krever tillatelse etter plan- og bygningsloven. Sentral godkjenning er en ordning som gjør at foretak kan søke om å komme inn i et sentralt åpent register som viser at foretaket har ansvarsrett. Dermed behøver foretaket ikke å dokumentere på nytt i hvert enkelt tiltak, at det er kvalifisert til å få lokal ansvarsrett. Om man ikke har sentral godkjenning kan man søke om lokal godkjenning av kommunen der hvor jobben skal utføres.

Det er denne ordningen med lokal godkjenning EU nå vil at Norge skal avvikle fordi det skal virke konkurransedrivende i forhold til utenlandske selskap som vil ta oppdrag i Norge.

Heldigvis ble det ikke slik at ordningen ble gjeldende fra 2015. Det ville kunne medført at useriøse virksomheter lettere kunne tatt på seg oppdag de ikke burde fått. Nå må alle som skal utføre oppdrag av en viss størrelse være godkjent. Årsaken til at Sanner velger å se bort fra EU-kravet er at han vil være sikker på at en ny og bedre ordning er på plass før man avvikler den gamle.

Som kjent kom byggenæringen, på oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet, med forslag til ny sentral godkjenning tidligere i år. Denne skal virke bedre og bredere en den gamle løsningen. Denne vil ikke være på plass til årsskiftet – men med utsettelsen av avviklingen av den gamle ordningen vil man få bedre tid. I kampen mot den useriøse delen av næringen er dette en meget viktig avgjørelse. Det kunne fått betydelige negative konsekvenser om vi hadde stått i lang tid uten en god godkjenningsordning.

Nå håper vi regjeringen sammen med byggenæringen kan bygge frem en solid løsning som skal virke fra 2016.