Stolte gullgutar i Hemsedal kommune

Stolte gullgutar i Hemsedal kommune

NKF bygg og eiendom

– Det er flott å få satt fokus på de som kjenner bygga best

Over 200 personer deltok på årets IK bygg-konferanse. Hele 7 kommuner ble tildelt IK bygg-prisen, og årets driftsoperatør jobber i Giske kommune. – IK-bygg gir oss folkevalgte et bedre beslutningsgrunnlag, uttaler ordføreren i Gjøvik.

Jan Tore IK BYGG
Jan Tore Dilling loste oss elegant gjennom de to konferansedagene

Prisen deles ut av Norsk Kommunalteknisk Forening, DiBK og KLP Skadeforsikring. Gullprisen deles ut til kommuner som tilfredsstiller kravene både når det gjelder kommunale formålsbygg og utleieboliger. Sølvprisen deles ut til kommuner som tilfredsstiller kravene når det gjelder formålsbygg. Inspirasjonsprisen Årets driftstekniker deles ut til en driftsteknikeren som gjennom året har utmerket seg gjennom arbeid med registrering og oppfølging av byggene sine i ikbygg.no

Årets priser:
GULL: Hemsedal kommune, og Kongsvinger kommune.
SØLV: Gjøvik kommune, Lillesand kommune, Siljan kommune, Tønsberg kommune, og Vadsø kommunale eiendomsselskap KF
Årets driftsoperatør: Torbjørn Sæther, arbeidsformann Bygg, Giske kommune

Årets IK bygg-konferanse var historiens grønneste og første digitale, så prisutdelingen ble følgelig også noe annerledes enn normalt, men ikke desto mindre høytidelig. Prisene ble som vanlig delt ut av adm.dir. i KLP Skadeforsikring, Tore Tenold, og både ordførere og kommunedirektører var engasjert under seansen. Vi har tatt en nærmere prat med en sølv-vinner, en av gullvinnerne, og ikke minst årets driftsoperatør i Giske kommune.

Juryens begrunnelse: Les om kriteriene for prisutdelingen i artikkelen HER

Ester Liljedahl-3_400x305
Ester Liljedahl, driftsleder Eiendom, Gjøvik kommune

Gjøvik takker for anerkjennelsen i SØLV: IK-bygg er en sentral del av eiendomsavdelingens virksomhet

Ester Liljedahl har jobbet 5 år som driftsleder eiendom i Gjøvik kommune, og holdt et strålende foredrag på konferansen.
– Arbeidet med å bruke IK-bygg i større grad, og implementering av FDV-bygg, startet stort sett med en gang, forteller Liljedahl.

Hvilken nytte har du av å være med i Brukerutvalget for ikbygg.no?
– Dette er en arena der vi kan løfte opp ønskede endringer eller forslag på utvikling som vi som brukere opplever et behov av. Det er også veldig lærerikt å få innblikk i hvordan andre tenker og arbeider rundt systemet.

Hva betyr det for eiendomsforvaltningen i Gjøvik kommune og forholdet til de folkevalgte at dere mottok denne prisen/anerkjennelsen?
– Ettersom IK-bygg er en sentral del av eiendomsavdelingens virksomhet betyr det mye for oss at arbeidet blir satt pris på. Vi føler oss på ingen måte ferdige, så prisen motiverer oss også til fortsatt arbeid og utvikling. At vi har fått pris tror jeg gjør at det blir litt mer oppmerksomhet fra de folkevalgte på avdelingens arbeid og den gode forvaltning vi arbeider for, forteller driftslederen: – Fokus fremover er å lande arbeidet med å få veldig bra orden i vårt dokumentarkiv i IK-bygg som vi er godt i gang med. Samtidig skal vi komplettere våre rutiner med litt flere av spørsmålene i IK-bygg med sånt vi vil ha bedre kontroll på.

God forvaltning er god verdiforvaltning, og også en stor utfordring

Ordfører i Gjøvik kommune, Torvild Sveen, sier i en uttalelse at IK-bygg også er et viktig vektøy for de folkevalgte.

– Gjøvik kommune har samlet sine kommunale formålsbygg under Eiendomsavdelingen, mens kommunale utleieboliger er organisert i den kommunale boligstiftelsen. Dette gjør at vi har 140 000 m2 med bygg i kommunalt eie. God forvaltning er også god verdiforvaltning, og også en stor utfordring. Fra politisk ledelse er det viktig at kommunen tar nye steg for vår forvaltning, og det som er særdeles gledelig er at vi nå jobber så godt digitalt med oppfølgingen av våre bygg. Derfor satte vi så stor pris på å bli tildelt Sølv på IK bygg-konferansen. Samtidig er dette avdelingens ære, først og fremst. Men gjennom administrasjonens kartlegging og eiendomsavdelingens faglige kvaliteter, får vi innspill som også er viktige i budsjettsammenheng. Det gir oss som folkevalgte igjen et bedre beslutningsgrunnlag når avgjørelser skal tas, enten det er snakk om utbedringer eller nybygg.

Hemsedal tok GULL: - Ei stadfesting på godt arbeid innan eigedom

Odd Magne Anderdal, Leiar eigedom i Hemsedal kommune tok i mot prisen på vegne av Hemsedal kommune, og uttaler følgende dagen derpå:

Eigedom i Hemsedal har eit mål om å vera blant dei beste. Det handlar om personal, organisering, økonomi og økonomiforvaltning. Me må tenke kommunens lommebok som vår eigen og få mest mogeleg kvalitet til ok pris etc.

Tildelt gullpris er ei premiering for det me har gjort, og ei stadfesting på at me er på rett veg. Dette er ei vitamininnsprøyting for vidare arbeid. Alt er mogeleg også for ein liten kommune som Hemsedal. Det handlar om å setja seg mål og delmål. Ta steg for steg.

Det er gode og korte kommunikasjonslinjer mellom eigedom og det politiske. Eksempelvis har me fleire år hatt FDV-dokument med tilstandsrapport bygg som ein del av årleg økonomiplan/budsjettarbeid.

Eigedom har fått attendemelding om, samt føler at, politikarane er fornøgde med eigedomsdrifta. Men ein slik fantastisk pris, til og med gullprisen, er nok ei stadfesting på godt arbeid innan eigedom i Hemsedal.

Elles kanskje litt på sidelinja, men føler at både administrativ leiing og politikarane har tillit til eigedom. Det er lov å vera kreativ og visjonær, noko som eg ser på som viktig. Det har vore med på å gjeve mange gode resultat for Hemsedal, både teknisk og økonomisk. Så håpar eg på framleis tillit om det gong skulle slå feil ut. Så stor takk til administrativ og politisk leiing i kommunen.

…. og tusen takk igjen for nominasjon og tildelt gullpris. Fantastisk gledeleg og boost vidare. Me har mange oppgåver framfor oss også. Nye mål og delmål skal løysast.  

På bildet øverst i artikkelen har Anderdal (bakerst til høyre) fått med seg driftsteknikarane John Johansen, Rino Eikrehagen, Yngve Dokk og Petter Karlsen. Ikkje til stades; Marius Dyrstad Venås og Narve Jordheim Brenna. Samtlege driftsteknikarar har minimum 1 stk fagbrev. Tømrer, elektro, VVS eller maskin, opplyser Anderdal.

Torbjørn Sæter, Arbeidsformann Bygg, Giske kommune
Torbjørn Sæther, Arbeidsformann Bygg, Giske kommune

Årets driftsoperatør 2020

Torbjørn Sæter er arbeidsformann bygg i Giske kommune, hvor han har jobbet siden 2009. I 2015 var han med på å implementere IK-bygg, og på vårt spørsmål om nytten av IT-verktøyet svarer han følgende:
– Med IK-bygg får vi en enklere hverdag med sjekklister og rutiner. Vi får også en bedre organisert arbeidsdag når enhetslederen sender oss arbeidsordrer. Vi får satt ting i system, og får også et bedre bilde av kostnader uttaler han.

Torbjørn Sæther er en mann av få ord, men er tydelig stolt når vi gratulerer med prisen.

Avdelingsleiar bygg og eigedom, Robert Valderhaug, skriver følgende om prisvinneren:
– Det å få sett fokus på de personer som faktisk er ute i bygga, og som kjenne bygningane best, er flott. At det vart Torbjørn hjå oss er natulegvis stas, og om eg får seie det sjølv, fortjent. Han har vore med sidan starten av vårt arbeid med IK-bygg og har ukentleg oppfølging av sine bygg, samt oversikt over de andre driftsoperatørenes oppfølging av sine bygg. Han er til stor hjelp for meg i mitt revisjonsarbeid, og i vurdering av tilstandsanalyser.  

Sett av tidspunktet for neste års konferanse allerede nå: