Rune Aale-Hansen, adm.dir., NKF. Foto: Alex Asensi

Rune Aale-Hansen, adm.dir., NKF. Foto: Alex Asensi

Norsk Kommunalteknisk Forening

– Energiloven må grønnvaskes

I økende grad tenker kommunene miljøvennlige løsninger når nye kommunale bygg planlegges, blant annet knyttet til energi. Et problem er at overskuddsstrøm, eksempelvis fra solcelleanlegg, ikke kan deles mellom flere kommunale bygg. – Vi har en klar energilov. Den gir ikke adgang til å dele strøm mellom ulike gårds- og bruksnumre. Dette bremser klimavennlig løsning og bør derfor revurderes, sier Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i Norsk Kommunalteknisk Forening.

Ser man kommune-Norge under ett, er kommunene landets største byggeier og bygger årlig for rundt 35 milliarder kroner. For å nå FNs bærekraftmål, ser kommunene aktivt etter løsninger som er miljøvennlige, blant annet knyttet til energi.  

– Et svært dagsaktuelt tema er energi – hvor målet er todelt: produksjon av fossilfri energi, og energieffektivisering. Da er det frustrerende å oppleve at energiloven bremser en slik utvikling, sier Rune Aale-Hansen administrerende direktør i NKF: – Over hele landet planlegger kommuner utbygginger av skoler, barnehager og sykehjem. Flere prosjekter vurderer å bygge solcelleanlegg som ledd i målet om å få utslippsfrie bygg. Skal dette være økonomisk bærekraftig må anleggene bli så store at det blir overproduksjon av strøm. Tanken er da at overskuddsstrømmen kan overføres til andre kommunale bygg. Det vil kunne gjøre at enda flere kommunale bygg blir nullutslippsbygg, hva gjelder energiforbruk.  

– Dessverre hindrer energiloven slik overføring. Det er synd. NKF mener det er samfunnsnyttig at kommunen må kunne overføre energi kostnadsfritt internt mellom "egne" nabobygg og eiendommer selv om det er ulikt gårds og bruksnummer når energien ikke går via offentlig nett. Dette lar seg ikke gjøre på grunn av dagens energilov. Dermed torpederes energisatsingen i noen av prosjektene, sier Aale-Hansen: – NKF oppfordrer myndighetene til å modernisere energiloven slik at den kan bidra til å underbygge FNs bærekraftmål. 

Andre løsninger 

– Inntil en grønnvasket energilov er på plass, jobber kommune med andre energiløsninger. Drammen jobber med å teste ut en «geo-termos» som skal lagre varmere grunnvann til bruk om vinteren. I Oslo er det forsøk i en barnehage med batteripakke til å lagre energi. Noen kommuner ser på fjernvarme i et forsøk på å kunne bruke egenprodusert energi til å øke varmen på vannet internt, forteller NKF-direktøren: – Over hele Norge er kommuner opptatt av å redusere behov for ekstern tilføring av energi og det pågår mye spennende utviklingsarbeid. Det er likevel ingen grunn til at ikke også lovverket kan moderniseres og slippe til løsninger som allerede er tilgjengelig.