NKF: – God innsats fra byggesaksbehandlere i 2020

SSB har torsdag publisert tall som viser en økning i antall behandlede byggesøknader i 2020 sammenliknet med 2019. – Viktig for å sikre fortsatt høy aktivitet i bygg- og anleggsnæringen, sier Rune Aale-Hansen i Norsk Kommunalteknisk Forening (NKF).

SSB publiserte torsdag en statistikk som beskriver «omfang, ressursbruk, tidsbruk og resultat av kommunal og fylkeskommunal myndighetsutøvelse i areal- og samfunnsplanlegging, bygge- og delesaker, tilsyn, oppmåling og eierseksjonering. Medvirkning belyses gjennom klagesaker fra befolkningen og innsigelser fra myndighetsorganer.»

– Det har blitt behandlet flere søknader totalt sett i 2020 enn i 2019. Vi ser også at gjennomsnittlig saksbehandlingstid har økt litt for saker med 12 ukers frist, men gått litt ned i saker med tre ukers frist, sier Aale-Hansen i en pressemelding.

Han mener tallene viser at byggesaksbehandlere landet rundt har gjort en god innsats i pandemiåret.

– Dette har ikke minst vært viktig for å sikre fortsatt høy aktivitet i bygg- og anleggsnæringen. Der vet vi det har vært stor uro, men heldigvis ser det ut til at aktivitetene i 2020 og så langt i 2021 er høyere enn først fryktet, sier Aale-Hansen.

Han påpeker imidlertid at det fortsatt er rom for forbedringer.

– Det har lenge pågått arbeid med å digitalisere byggesøknader og byggesaksbehandling. Noe kom på plass i fjor da Direktoratet for byggkvalitet lanserte en fellestjeneste for digital innlevering av byggesøknader. Dette bidrar til at søknader som sendes inn er komplett slik at man unngår forsinkelser. Der vi fortsatt ikke er i mål, er digitalisering av kommunenes saksbehandling. Dette er krevende å få på plass og her er vi avhengig av dyktige leverandører som klarer å utvikle gode systemer, sier Aale-Hansen i pressemeldingen.