Styreledere Malvin Bjorøy og Kent Håkull i NKF byggesak og NKF plan og miljø åpnet konferansen. Foto: Kjell M. Jacobsen

Styreledere Malvin Bjorøy og Kent Håkull i NKF byggesak og NKF plan og miljø åpnet konferansen. Foto: Kjell M. Jacobsen

NKF byggesak / NKF plan og miljø

– Kanskje det eneste punktet kommunene kan løse alene

Tromsøkonferansen har i mange år samlet plan- og byggesaksfolk fra hele landet. 2023-versjonen av konferansen samlet 300 deltakere for å snakke om blant annet miljø, samhandling og samarbeid. 

– Vi er veldig fornøyde med gjennomføringen, sier rådgiver for NKF byggesak, Jon Adler Torp.  

– Det er oppløftende å se at flere kommuner har brukt konferansen som en anledning til å bli enda bedre på samarbeid og samhandling, forteller Torp. 

Han viser til at det har vært kommuner som deltar med representanter på alle parallellsporene; plan, byggesak og ledelse. 

– At man som kommune deltar flere fra forskjellige avdelinger håper vi gir både påfyll og inspirasjon til å bedre samarbeidet i egen kommune, forteller han. 

– Det handler om å forstå at det er et felles ansvar. Kravene har i større grad blitt «sluppet ned» på kommunalt nivå. Innleggene på konferansen viser at kompetansen finnes hos en del av kommunene.  

Holth & Winge-rapportene som har kommet den siste tiden peker på flere klare forbedringspunkter i kommunenes arbeid med planer og byggesaker. 

– Samhandling og samarbeid er bare ett av punktene, men kanskje det eneste som kommunene alene kan løse, forklarer Torp. 

– Derfor er gode møteplasser viktige for å få til både samhandling og samarbeid internt i kommunen, og utover kommunegrensene. 

Pallen under det uformelle NM i byggesak. Byggesaks-NM har blitt en tradisjon under konferansen. Foto: Kjell M. Jacobsen
Pallen under det uformelle NM i byggesak. Byggesaks-NM har blitt en tradisjon under konferansen. Foto: Kjell M. Jacobsen

Vi må bygge smartere og bruke mindre plass

Torp berømmer kommunene som stilte opp under konferansen. 

– Innleggene under konferansen viser at kompetansen finnes ute i kommunene, noe som dialogen i pausene også bærer preg av. Det er oppløftende at flinke kommuner møter opp for å dele prosjekter, kunnskap og perspektiver med andre, forteller han. 

Torp bruker også anledningen til å gi de nasjonale aktørene kudos for deres bidrag. 

– Det ble en fin grønn tråd gjennom konferansen, der blant annet SSB, Miljødirektoratet, DiBK og Statsfovalteren var med å sette retning, forteller Torp. 

Under fellesdelen bidro SSB med tall om bygging og arealer, Miljødirektoratet belyste utfordringene med at vi bygger så mye og Norkart med hvilke systemer vi har til å holde kontrollen på hva som bygges og kan bygges. 

– Konklusjonen er vel at vi må bygge smartere og bruke mindre plass, forklarer Torp. 

Datoene for både Fagkonferansen og Tromsøkonferansen er klare

– Nå tar vi en pust i bakken, men er klare til å sette fart på arbeidet med både Fagkonferansen på Lillestrøm i september og neste års Tromsøkonferanse.

Fagkonferanse 2023.pngTromsøkonferansen 2024.png