Norsk Kommunalteknisk Forening

– KOSTRA-tallene for kommunale bygg må bli bedre

Vi nærmer oss årsskiftet, og like sikkert som nyåret kommer, vil kommunene bli bedt om å rapportere nøkkeltall til SSB. Mange kommuner er allerede godt i gang med å forbedre tall blant annet knyttet til forvaltning av kommunale bygg verdt titalls milliarder kroner. – KOSTRA er et nyttig verktøy for kommune-Norge. NKF ser imidlertid at dette kan bli enda bedre gjennom en mer enhetlig rapportering, som gir mer sammenlignbare nøkkeltall og kvalitetsindikatorer, sier Rune Aale-Hansen administrerende direktør i NKF. 

Kommune-Stat-Rapportering KOSTRA, gir kommunene styringsinformasjon om ressursinnsats, prioriteringer og måloppnåelse på de fleste kommunale tjenesteområder.  

– KOSTRA er et nyttig verktøy. Tallene brukes blant annet av departementene i forbindelse med beregning av rammetilskudd til kommunene og fylkeskommunene. I tillegg gir de kommunene mulighet til å sammenlikne egne innsatsområder med andres som et ledd i å dele god praksis, sier Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i NKF: – For øvrig vet vi også at media jevnlig bruker KOSTRA-tall, og da er det viktig at de kan være trygge på kvaliteten på tallene.  

– En viktig styrke ved tallene er for øvrig at de har vært rapportert over lang tid, slik at utviklingen man kan lese ut av tallene er nokså reell. Like fullt er det forbedringsmuligheter, forteller Rune Aale-Hansen. Foto: Sindre Haarr

Behov for mer ensartet innrapportering

– Nøkkeltall som hentes ut av KOSTRA baserer seg på innrapporterte tall. NKF ser imidlertid at kvaliteten på tallene, blant annet knyttet til eiendomsforvaltningen, ikke er gode nok ettersom de kan skjule variasjoner i innrapporteringen. Med tanke på at kommunene samlet er Norges største byggeier, og forvalter kommunale bygg til flere titalls milliarder, er det viktig å heve kvaliteten på dette sier NKF-direktøren: – Dette handler om hvem som rapporterer inn og forståelse av hva som rapporteres inn. Eksempelvis er det ulik forståelse av hva som er midler til drift og hva som er midler til vedlikehold. Det er også urimelig å sammenlikne bygg som er 40 år gamle med nybygg. Man forstår at vedlikeholdskostnader vil variere stort mellom slike bygg, men dette fanges ikke nødvendigvis opp i statistikken.  

– Fortsatt er KOSTRA det beste man har når det gjelder slike tall og mulighet for å sammenlikne mellom kommuner. En viktig styrke ved tallene er for øvrig at de har vært rapportert over lang tid, slik at utviklingen man kan lese ut av tallene er nokså reell. Like fullt er det forbedringsmuligheter. NKF bidrar gjerne i dette forbedringsarbeidet, men det er SSB som må ta ansvar for arbeidet gjennom de ulike arbeidsgruppene som er etablert.