NKF ser at kvaliteten på tallene ikke er gode nok ettersom de kan skjule variasjoner i innrapporteringen, sier Aale-Hansen. Foto: Alex Asensi

NKF ser at kvaliteten på tallene ikke er gode nok ettersom de kan skjule variasjoner i innrapporteringen, sier Aale-Hansen. Foto: Alex Asensi

Norsk Kommunalteknisk Forening

- KOSTRA tallene må bli bedre

Vi nærmer oss årsskiftet og like sikkert som nyåret kommer, så vil kommunene bli bedt om å rapportere fjorårets tall til staten. Mange kommuner er allerede godt i gang med å forbedre kvaliteten på tallene som skal rapporteres. – KOSTRA er et nyttig verktøy for kommune-Norge. NKF ser imidlertid at dette kan bli bedre gjennom en standardisert rapportering som gir mer sammenlignbare nøkkeltall og kvalitetsindikatorer, sier Rune Aale-Hansen administrerende direktør i NKF.

KOSTRA, Kommune-Stat-Rapportering, gir kommunene styringsinformasjon om ressursinnsats, prioriteringer og måloppnåelse. 

– KOSTRA er et nyttig verktøy. Ved siden av at tallene brukes av departementene i forbindelse med jobben med ulike deler av rammetilskudd til kommuner og fylkeskommuner, gir de kommunene mulighet til å sammenlikne egne innsatsområder med andre kommuner. Dette er viktig også for å bidra til å dele god praksis. For øvrig vet vi også at media jevnlig bruker KOSTRA-tall og da er det viktig at de kan være trygge på kvaliteten på tallene, sier Rune Aale-Hansen administrerende direktør i Norsk Kommunalteknisk Forening - NKF.

Behov for mer ensartet innrapportering
– Nøkkeltall som hentes ut av KOSTRA baserer seg på innrapporterte tall. NKF ser at kvaliteten på tallene ikke er gode nok ettersom de kan skjule variasjoner i innrapporteringen, sier Aale-Hansen: – For å få en ønsket kvalitet kreves det en del grunnleggende kunnskap om hvordan tall skal føres i regnskapene og forutsetninger for tallene som rapporteres. I dag er det slik at stedlige variasjoner kan gi store utslag i statistikken, men dette kommer ikke til syne.  KOSTRA er allerede et godt verktøy, men kan bli bedre. Får mer kvalitet i tallene som rapporteres inn, får vi mer kvalitet i tallene som hentes ut. NKF bidrar gjerne i dette forbedringsarbeidet, men det er SSB som må ta ansvar for arbeidet gjennom de ulike arbeidsgruppene som er etablert.