– Midler til drift handler også om renhold, og jeg tror alle etter dette pandemiåret forstår at å kutte i renhold er noe vi ikke gjør lenger, sier Rune Aale-Hansen, adm.dir. i NKF.

– Midler til drift handler også om renhold, og jeg tror alle etter dette pandemiåret forstår at å kutte i renhold er noe vi ikke gjør lenger, sier Rune Aale-Hansen, adm.dir. i NKF.

Norsk Kommunalteknisk Forening

– Tydeligere ansvar for kommunestyrene til å ta vare på skoler, barnehager og sykehjem

Ny kommunelov trådte i kraft i 2019, med noen unntak. 1. januar 2021 trer omsider kapittelet om internkontroll i kraft. Dermed tydeliggjøres kommunestyrenes ansvar. – Vi ser fra tid til annen at man i trange kommunebudsjetter nedprioriterer drift og vedlikehold. Det er uheldig. Det hjelper lite med flere hender i eldreomsorgen eller flere barnehageplasser dersom vedlikeholdet svikter og gjør inneklimaet helsemessig uforsvarlig. Midler til drift handler også om renhold, og jeg tror alle etter dette pandemiåret forstår at å kutte i renhold er noe vi ikke gjør lenger, sier Rune Aale-Hansen, adm.dir. i NKF.  

1. januar 2021 trer kommunelovens kapittel 25 om internkontroll i kraft. I henhold til loven skal kommuner og fylkeskommuner ha internkontroll for å sikre at lover og forskrifter følges. Internkontrollen skal være systematisk og tilpasses virksomhetens størrelse, egenart, aktiviteter og risikoforhold. Kommunedirektøren skal rapportere til kommunestyret og fylkestinget om internkontroll, og om resultater fra statlig tilsyn minst én gang i året.  

– Det er flere elementer i en internkontroll, men det NKF er opptatt av i denne sammenheng knytter seg til kontroll med forvaltning av kommunale formålsbygg. Kommune-Norge eier skoler, barnehager, sykehjem og boliger for titalls milliarder kroner. Dette utgjør en viktig del av grunnmuren i det kommunale velferdssamfunnet. Disse verdiene må forvaltes på en best mulig måte, sier Aale-Hansen: – Når den delen av kommuneloven som omfatter internkontroll trer i kraft fra 1. januar neste år, blir det økt oppmerksomhet om drift og vedlikehold av formålsbygg. Ikke minst legges det opp til mer systematisk gjennomgang i kommunestyrene. Det er bra. Vi håper dette bidrar til å øke forståelsen for hvor viktig det er ta vare på grunnmuren i det kommunale velferdssamfunnet.  

God internkontroll er i stor grad forebygging

– Internkontroll handler blant annet om rutinemessig vedlikehold av ventilasjonssystemet på skolen for å sikre forsvarlig inneluft. Det handler også om å sørge for godt utvendig vedlikehold av tak og vegger for å hindre lekkasje og råte som igjen skaper uforsvarlig inneklima i sykehjemmet, poengterer NKF-direktøren: – Både kommunedirektørene og ikke minst de kommunale eiendomssjefene, -drifterne og -forvalterne er både bevisste på og flinke til å utføre dette arbeidet. Årsaken til at vi likevel har noe vedlikeholdsetterslep i kommunene henger sammen med økonomi og kanskje også litt ubevisst mangel på forståelse i noen kommunestyrer av hvor viktig grunnleggende drift og vedlikehold er. Dette håper jeg vil endre seg når lovens kapittel om internkontroll nå trer i kraft.