− Å tenke aldersvennlig kan f eks. være å sette ut flere benker som innbyr til å komme seg ut og være del av lokalsamfunnet, forteller Anne Berit Rafoss, prosjektleder i Senteret for et aldersvennlig Norge. I Oslo kommune er det satt opp benker ved Sognsvann. Foto: Sindre Haarr

− Å tenke aldersvennlig kan f eks. være å sette ut flere benker som innbyr til å komme seg ut og være del av lokalsamfunnet, forteller Anne Berit Rafoss, prosjektleder i Senteret for et aldersvennlig Norge. I Oslo kommune er det satt opp benker ved Sognsvann. Foto: Sindre Haarr

Tidsskriftet Kommunalteknikk

Aldersvennlige samfunn angår alle

I 2060 vil hver femte innbygger her i landet være over 70 år. Aldersvennlig utvikling skal møte både utfordringene og mulighetene som knyttes til den aldrende befolkningen. Dette er en tverrsektoriell tilnærming, der kommunalteknikerne spiller en viktig rolle.


Tina Kjensli Dyrseth
Kommunikasjonsrådgiver
Senter for et aldersvennlig Norge


– Aldersvennlig utvikling forsøker å skape samfunn som er tilgjengelige og inkluderende og som fremmer aktiv aldring. Det handler om hvilke boliger vi pusser opp og bygger, hvilke miljø vi skaper i byer og tettsteder, transportløsninger og aktiviteter vi legger til rette for, og som passer en mangfoldig gruppe. Aldersvennlig utvikling er med andre ord ikke kun helse- og omsorgssektorens ansvar, her må alle sektorer kobles på, forklarer Anne Berit Rafoss, prosjektleder i Senteret for et aldersvennlig Norge.

De eldre er en mulighet 
I dag står det fire yrkesaktive bak hver pensjonist. I 2060 er tallet to. At den demografiske utviklingen byr på utfordringer, det er det ingen tvil om. Sett fra et helsepolitisk ståsted vil vi ikke ha råd til helsepersonell med nødvendig kompetanse til å levere helse- og omsorgstjenester slik vi gjør i dag. Regnestykket går rett og slett ikke opp. 

− Det faktum at vi blir flere eldre i antall, men også som andel av befolkningen har lenge vært omtalt misvisende som «eldrebølgen». For dette er ikke en bølge. Det går ikke over. Denne utviklingen kommer til å fortsette, understreker Rafoss. − Men den aldrende befolkningen er ikke kun en utfordring, den er også en stor mulighet, mener Rafoss.
 
− Eldregenerasjonen har mye å bidra med i form av kunnskap og erfaringer. Ettersom vi lever lenger, vil vi kunne bidra i flere år. Det gjelder både i arbeidslivet, men også etterpå gjennom samfunnsengasjement og frivillighet. Vi må tenke på hvordan vi skal planlegge boliger og nærmiljø fremover slik at vi kan bo hjemme lengst mulig, og ikke minst være inkludert og involvert i aktiviteter der vi bor. Det betyr også at vi må lytte til de eldre.
 
Medvirkning er sentralt
Rafoss forteller videre at nettopp medvirkning er en av nøkkelfaktorene for å lykkes med aldersvennlig utvikling. For hvilket samfunn ønsker vi for de som er eldre nå og for fremtidens eldre?
 
− Ved virkelig å ta med eldre i planlegging og utvikling av samfunnet, får vi god innsikt i behov og ønsker. Inkluderer vi innbyggerne i større grad i samskaping og lokal kunnskap, kan vi utvikle enda bedre løsninger og se flere muligheter.
 
− Vi må også tenke mer sambruk og samlokalisering når vi pusser opp og bygger nytt, legger Rafoss til.
 
Enkle grep utgjør en stor forskjell
At utviklingen av aldersvennlige lokalsamfunn er en tverrsektoriell tilnærming, betyr at plan, vei og park kan gjøre vel så mye som kultur, frivillighet og folkehelse. – Å tenke aldersvennlig kan være alt fra å sette ut flere benker som innbyr til å komme seg ut og være del av lokalsamfunnet, til at det blir del av en områdeutvikling som går over lengre tid og som involverer større utbygginger, uteområder og samfunnsutvikling.
 
Rafoss mener at dette ikke må være noe nytt eller veldig stort. 
Aldersvennlig 2.png
Tilgjengelige toaletter i rekreasjonsomr.der og parker. Her ved Sognsvann i Oslo. Foto: Sindre Haarr.
 
Her kan man bygge på det som allerede har vært gjort eller gjøres i sin kommune, og invitere til samskaping og samarbeid på tvers av avdelinger og sektorer for å gjøre kommunene enda litt mer aldersvennlig i årene som kommer.
 
Aldersvennlig, ikke eldrevennlig
Det å gjøre samfunnet mer tilgjengelig og inkluderende for de eldre, vil også komme andre aldersgrupper til gode. Av den grunn snakkes det derfor om aldersvennlig, og ikke eldrevennlig. Det at vi blir mange flere eldre, betyr at det må gjøres noen særlige grep rettet mot de fra 65 år og over. 
 
– Om vi klarer å skape boliger der vi kan bo i så lenge vi ønsker. Om vi lykkes med å utvikle uteområder som er tilgjengelige og som fungerer som møteplasser, ikke bare for eldre, men på tvers av generasjoner. Om vi også har transportløsninger som gjør at vi kan komme oss dit vi vil, når vi vil og har aktiviteter som reflekterer mangfold – da har vi gode aldersvennlige samfunn der vi kan leve et godt liv hele livet, avslutter Rafoss med et smil.

 

Les hele Kommnunalteknikk