Fra panelsamtalen om klimaingeniører i norske kommuner. Skjermdump: bygg.no
Norsk Kommunalteknisk Forening
Arealnøytralitet og beredskap: Er vi rigget for fremtiden?
Færre ansatte, flere eldre, fortsatt flyktningstrøm og en krig som ikke går over, det er klart at beredskap blir viktig i årene som kommer. Her er noen av våre inntrykk og flere spennende opptak fra Arendalsuka 2023.
Administrerende direktør i NKF, Kirsti Kierulf, sitter igjen med to nøkkelord fra årets demokratifestival: Arealnøytralitet og beredskap. Skjermdump: bygg.no |
Administrerende direktør i NKF, Kirsti Kierulf, har hatt hektiske dager på Sørlandet etter ferien. Sammen med flere andre har NKF løftet viktige temaer under Arendalsuka.
– Det er to tydelige ord som sitter igjen etter Arendalsuka: Beredskap og arealnøytralitet.
Bred deltakelse i samtalen
Sammen med NCC arrangerte NKF seminar om hvordan vi skal greie å forsvare Norge, når veiene ikke holder. Kierulf ledet selv debatten og ser frem til å opprettholde trykket på problematikken i tiden fremover.
– Bygg og vei blir veldig viktige i årene som kommer. Krigene går ikke over og flyktningstrømmen kommer til å fortsette. I tillegg står vi overfor strammere kommuneøkonomi og en dramatisk endring i befolkningssammensetning i norske kommuner.
Lite om kommunal vei
Kierulf ser at det er merkbart lite samtaler om den kommunale veien under Arendalsuka.
– De fleste reiser starter og slutter på en kommunal vei. Det er merkbart få samtaler om kommune-vei under Arendalsuka. Derfor ønsker vi i NKF å løfte samtalen om kommuneveien i årene som kommer.
Manglende definisjoner, bør og skal
Arealnøytralitet var et hett tema under årets demokratifestival, og et godt eksempel som ble løftet frem var Nordre Follo kommune. Mens andre kommuner har arealnøytralitet som mål, har Nordre Follo kommune operasjonalisert dette i et system.
– Det som er ekstremt innovativt er at Nordre Follo har gjort arealnøytralitsprinsippet til en bestemmelse i kommuneplanens arealdel, fortalte forsker ved OsloMet Gro Sandkjær Hansen i sin innledning til arrangementet Hvordan skal vi utvikle bygd og by når naturen skal bevares.
En rapport for restaurerbart areal er laget for kommunen, og Sandkjær Hansen presiserte at dette kan være et eksempel til etterfølgelse for alle kommuner.
Arealnøytralitet har ingen definisjon, men man sier på folkemunne at «man skal bare bygge der det fra før er bygget».
Til samtalen møtte også Höegh eiendom, ved Karl Erik Navestad, og senioradvokat Mariann Holtskog Landsverk fra CMS Kluge. På spørsmål om hvordan man skal lykkes med arealnøytralitet mener Höegh eiendom og CMS Kluge at man trenger statlige og regionale retningslinjer som gir:
-
Langsiktighet
-
Forutsigbarhet
-
Tydelighet
-
Oversikt over de store linjene for både utbygger og kommune
Oppsummert mente utbyggersiden at:
-
Styringen av hvor norske skal vokse må løftes nasjonalt
-
Begrepet arealnøytralitet må defineres og prosessen må avklares
-
Byggingen kan også skje uten å ødelegge natur – man kan til og med reetablere natur og kan øke naturmangfoldet.
– Jeg syns vi fikk til en viktig samtale. Det blir feil rekkefølge at kommunene skal detaljstyre arealbruken før det finnes tydeligere nasjonale føringer. Skal vi oppnå arealnøytralitet så trenger vi tydelige definisjoner og retningslinjer som endres fra "bør" til "skal", sier NKF-direktøren etter arrangementet.
Klimaingeniøren og de gode kollegaene
Sammen med Samfunnsbedriftene og KS satte NKF mangelen på klimaingeniører i norske kommuner på dagsorden under uka.
Tekna-student Eirik Rummelhoff fortalte at offentlig sektor kan være en aktuell arbeidsgiver hvis de har tre ting:
Kompetanse- og karriereutvikling, en trygg og god arbeidsplass og kunne forme og påvirke lokalssamfunnet.
– Vi er glade for tilbakemeldingene fra studentene, forteller Kierulf: – I tillegg til å ha spennende, viktige og trygge jobber i kommunene, så får du med et enormt kompetansemiljø på kjøpet, med 260.000 mennesker som hver dag går på jobb for å passe på grunnmuren i samfunnet vårt.