Svein-Harald-Rine-portrett-1

Om å slippe mennesker fri - Den nye normalen

Avstandsledelse - en risikosport?

Avstandsledelse kan fort bli en risikosport for organisasjonen dersom lederne ikke forstår hva som kreves for å lede på avstand. Ledelse handler ikke bare om styring, mål, kontroll og oppfølging. Ledelse handler også om tillit, autonomi og indre motivasjon. Om å slippe mennesker fri.

Det er lett å gå i disse to fellene når man leder på avstand:

1. Du tar deg ikke tid småprat
2. Du detaljstyrer medarbeiderne dine


Av: Svein Harald Røine, lederutvikler, Mr. Modig AS

Ta deg tid til småprat

På kontoret pleier de fleste ledere å stikke hodet inn til sine medarbeidere for å høre hvordan det står til. Småprat på gangen er helt normalt. Dette er derimot ikke like enkelt og naturlig når medarbeiderne er på hjemmekontor. Det blir fort veldig effektivt og upersonlig i digitale møter, hvor man går rett på agendaen, diskuterer sak, og avslutter raskt for å gå videre til neste videomøte eller arbeidsoppgaver. 
En fordel med videomøter er at de kan være veldig effektive, men i effektivitetens navn, kan man tape noe helt eksistensielt, nemlig sosial kontakt. For å skape sosial kontakt, må du bygge en tett relasjon og komme på bølgelengde med hver og en av dine medarbeidere. Du får ikke en tett relasjon med medarbeiderne uten at du blir kjent med dem som en komplett person.
Avtal tid med dine medarbeidere til en-til-en samtaler for å høre hvordan det går med arbeidsoppgavene. Vær tydelig på at du ønsker å avklare at medarbeideren har det bra på hjemmekontor. Spør om de har alt som trengs for å kunne gjøre jobben sin på en god måte. Bonus er at du også snapper opp eventuelle misforståelser og frustrasjoner.
Spør dem hva spesifikt de jobber med, om familien og hvordan de har det. Å demonstrere at du bryr deg er viktig for dem og viktig for deg. Først da kan du virkelig forstå motivasjonen deres. Å ta deg tid til å gjøre dette vil også få dem til å jobbe mer for deg.
En annen metode er å sette av tid til faste videomøter på starten eller slutten av dagen. Det kan være en digital morgenkaffe som erstatter kaffen du tidligere tok da du ankom jobben. Da kan alle dine medarbeidere velge om de har lyst til å delta eller ei. Det kan være et uformelt møte som skaper samhold og bygger kultur.

Det er viktig at ingen blir glemt når vi ikke lenger ser hverandre på kontoret.

Unngå detaljstyring

Detaljstyring er i utgangspunktet sterkt mislikt av medarbeidere. Detaljstyring tar fra medarbeiderne autonomi og friheten til å kunne bruke sin egen motivasjon, kompetanse og nysgjerrighet for å løse oppgaver. Detaljstyring tar vekk mestringsfølelsen. Detaljstyring er ofte usikre lederes svar på ønske om å ha kontroll, men det viser seg å være en veldig ineffektiv måte å lede på. Når det kommer til avstandsledelse, vil detaljstyring knapt være mulig, og alle forsøk på å detaljstyre fra avstand vil være en stor risikosport.
Tom Karp, professor ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Høyskolen Kristiania sier følgende: Ledelse handler ikke bare om styring, mål, kontroll og oppfølging. Ledelse handler også om tillit, autonomi og indre motivasjon. Om å slippe mennesker fri.
En leder må slippe medarbeiderne fri. En leder har uansett ingen kontroll over hva en medarbeider bedriver på hjemmekontoret. Derfor er eneste måten å drive avstandsledelse på, at man etablerer tydelige rammer og forventinger. Det gjøres gjennom en elegant forventningsavklaring*.  Deretter må man gi autonomi og vise tillit, noe som igjen gjør at medarbeiderne bli motivert og har lyst til å levere sitt beste og jobbe mot felles rammer og forventninger. På den måten blir ikke avstandsledelse en risikosport.

Elegant forventningsavklaring

Lær mer om verktøyet "Elegant forventningsavklaring" og bli tryggere på den nye normalen Avstandsledelse, 19. mai. 
Svein Harald Røine er foredragsholder, konferansier, performance coach og lederutvikler.  Han har en lang og suksessfull karriere bak seg som toppleder og mellomleder. Bl.a. som Senior Vice President, Salgsdirektør og Marketingdirektør, i kjente selskaper som bl.a. Orkla, Gilde, Nidar, Stabburet og Altia Corporation. Røine har virket som kursleder, inspirator og foredragsholder i over 10 år, og har en unik formidlingsevne. Han kombinerer høy faglig kompetanse med en sterk formidlingsevne, og blir omtalt som en av Norges beste historiefortellere. Han bringer frem latter, ettertanke, og kanskje også en tåre, slik at han bygger en emosjonell bro med publikum. Svein Harald Røine når frem med sitt budskap slik at det huskes og har en reell påvirkning. 

Du finner mer informasjon om webinaret Avstandsledelse - en risikosport? på NKFs Kursoversikt HER. Vi gleder oss!