Anne Gunn T. Mesel er styreleder i NKF Bygg og eiendom.

Anne Gunn T. Mesel er styreleder i NKF Bygg og eiendom.

Bærekraft sentralt i byggsektoren

– FNs bærekraftsmål skal nåes innen 2030. Som landets største byggeier, må kommunene i Norge være et forbilde og en pådriver for å nå disse målene. Sammenhengen mellom økonomi, miljø og sosiale forhold må være samstemt for at vi skal oppnå dette innen fristen, sier Anne Gunn T. Mesel, styreleder i NKF Bygg og eiendom.

– Vi ser at mange av landets kommuner vil få økonomiske utfordringer i tiden fremover. Her tenker jeg at NKF kan være en god støttespiller for å sette fokus på viktigheten av de kommunaltekniske tjenestene. At kommunene deler erfaring og beste praksis for å løse utfordringer som kan forenkle og effektivisere mange oppgaver i det daglige. Jeg har selv gode erfaringer med å bruke nettverket til kunnskaps- og erfaringsdeling når man står i en ny og utfordrende situasjon. For eksempel med anbudspapirer, nye typer styringssystem, og hvordan gripe fatt til nye krav og regler. 

– Her er arbeidet som NKF allerede har gjort med å samle kravspesifikasjoner for formålsbygg i NKF prosjekthjelper et meget godt eksempel. Det er gledelig å høre at det digitale verktøyet blir godt mottatt, og det blir spennende å følge utviklingen. Internkontrollsystemet ikygg.no er et annet eksempel på at NKF koordinerer myndighetenes uoversiktlige lover og forskrifter på en enkel måte. Verktøyet brukes av 150 kommuner.

Norges største byggeier må være et forbilde

– FNs bærekraftsmål skal nåes innen 2030. Som landets største byggeier, må kommunene i Norge være et forbilde og en pådriver for å nå disse målene. Sammenhengen mellom økonomi, miljø og sosiale forhold må være samstemt for at vi skal oppnå dette innen fristen. Innen fagforumets felt, bygg og eiendom, ligger det et stort potensial og mulighet. Bygg står for ca. 40 prosent av verdens utslipp. Kommunene må samarbeide, dele erfaringer, og gjøre ord om til handling også på dette området, og i fellesskap gjøre en god jobb for måloppnåelsen. Det at NKF er pådriver for god og effektiv drift av et samlet kommune-Norge, ser og hører hva som er aktuelt, og bidrar til samarbeid på tvers, tenker jeg er viktigere enn noen gang! Derfor er også bærekraft en av bærebjelkene i den nye strategien for NKF som skal vedtas på landsmøtet 19. mai.

Bærekraft i eiendomsforvaltningen: Hvordan komme i gang?

For å sette fart på utviklingen har fagstyret NKF bygg og eiendom rigget en egen webinarserie om Bærekraft i eiendomsforvaltningen. 

Har kommunen din en Miljøplan? Hvordan etterlever du den?
Fra strategiske bærekraftsmål til gjennomføring i eiendomsbransjen
Hvordan bruke innkjøp for å redusere miljøbelastning fra bygg og anlegg?

Kommunal eiendomsforvaltning vil bli påvirket av nasjonale myndigheters forpliktelse til FNs bærekraftsmål. Kommuners ambisjoner er å utvikle gode formålsbygg som skoler, barnehager, sykehjem, idretts- og kulturbygg, og boliger med fokus på miljø og klima. Samtidig settes også fokus på sosialt ansvar, hvor vi kan bidra til å redusere risikoen for brudd på grunnleggende menneskerettigheter i våre anskaffelser.

Vi er pålagt å ta hensyn til livssykluskostnader i våre anskaffelser. Livssykluskostnader og hensynet til klima og miljø er ofte to sider av samme sak. Drift, vedlikehold og utfasing av en anskaffelse, kan påføre det offentlige utgifter for mange år fremover. Vi må også rette denne oppmerksomheten mot eksisterende bygg, og være med på omstillingen til mer gjenbruk.

Kommunene har en stor påvirkningsmulighet: Anskaffer årlig for betydelige summer, og vil derfor ha betydelig innvirkning på oppnåelsen av bærekrafts-målene og fremtidens Norge. Har du tatt utfordringen?

Del 1. «Hvordan komme i gang?» arrangeres for andre gang 2. mai, og det er fortsatt mulig å melde sin interesse. For Program og påmelding, klikk på bildet under.

Webinarserie om Bærekraft i eiendomsforvaltningen Del 1, 2. Mai: Hvordan komme i gang?