NKF bygg og eiendom

Bærekraftig byggemateriale som bokstavelig talt vokser på trær

Tidligfasen er essensiell når du bygger med tre. Prosessen i byggeprosjektet må være litt annerledes enn i tradisjonelle byggeprosjekter. Rådgivende ingeniør, brannrådgiver og arkitekt må inn sammen, og tidlig, i prosjektene.

Norge har lange og gode tradisjoner for bruk av tre, og vi har hundrevis av år med erfaring om at tre er et velegnet materiale for våre breddegrader. Tre er klimanøytralt og et miljømessig godt valg, og kan brukes til det meste. Tre er lett og sterkt, og er derfor godt egnet i konstruksjoner.

Massivtre er en fellesbetegnelse for mange typer trekonstruksjoner. Massivtre består av sammenkoblede lag av treplanker der hvert lag er snudd vinkelrett på det underliggende ofte kalt CLT fra Cross Laminated Timber (krysslaminert tømmer). Vanligvis festes lagene til hverandre med lim, men spiker og treplugger kan også brukes.

Med limtre menes produkter i henhold til definisjonen gitt i NS 3470-1, dvs. "bærende komponent hvor tverrsnittet er bygd opp av minst fire lameller med tilnærmet parallell fiberretning, som ved hjelp av lim har full statisk samvirke".

Unike egenskaper

Tre er ikke bare vakkert; det har også høy styrke i forhold til vekt. Utviklingen av limtre har åpnet nye muligheter for bruk av tre. Norske standarder sikrer at materialene som benyttes i bærende konstruksjoner tilfredsstiller internasjonale krav til styrke og stivhet. Høy styrke i forhold til vekt gir muligheter for store spenn. De unike estetiske egenskapene har gitt produktet en viktig plass innen arkitektur og design, og mulighet til å skape bygg med store spennvidder og åpne arealer.

Det har vært gjennomført en rekke nasjonale og nordiske utviklingsprogrammer og prosjekter som har bidratt til dette. Store byggverk som Vikingskipet og Gardermoen, og broer som Tynset-broen og Leonardo-broen er eksempel på dette.

Flesberg skole 3
Flesberg skole. Foto: Sindre Haarr

Egenskaper, sikkerhet og miljø

Tre gir store arkitektoniske muligheter, samtidig som treets iboende egenskaper gjør det til et sikkert og miljøvennlig konstruksjonsmateriale. Dette gjelder ikke minst for store konstruksjoner. Ved brann forkulles overflaten og beskytter resten av tverrsnittet slik at konstruksjonen beholder sin bæreevne over lengre tid enn andre konstruksjonsmaterialer. Treets styrke og lave vekt gjør at det egner seg godt som konstruksjonsmateriale i fleretasjes hus. Fundamenteringen blir ofte enklere og det er enkelt og raskt å montere store konstruksjoner. Broer eller buer i store haller kan håndteres med små kraner og monteres med lite verktøy.

Norges første svømmehall i massivtre

Flesbergs nye skole ble levert under kostnadsramme og med landets første svømmehall i massivtre.

– Vi hadde Flesberg kommune på besøk for å se på nye Vestsiden skole i Kongsberg, for å forhåpentligvis kunne bidra til kompetanseoverføring mellom kommunene. Befaringen endte med at «vi i KKE kan være byggherre», forteller Brynjar Henriksen i Kongsberg kommunale eiendom, som var byggherre på vegne av rådmannen i Flesberg kommune.

All bærende konstruksjon på Flesbergs nye skole er oppført i massivtre, som er bygget for opptil 420 elever. For å redusere trinnlyd mellom etasjene er det lagt inn pukk som er avrettet. Dette for å både redusere lyd og å for å isolere. Skolen ble levert under kostnadsrammen som var ca 35.000 kroner kvadratmeteren. Flesberg kommune hadde under bygging opsjon på å inkludere svømmehall i prosjektet. Nå som Norges første svømmehall i massivtre står ferdig er alle parter godt fornøyde med valget om å inkludere den.

Linda Verte
Linda V. Nielsen. Foto: VERTE landskap - arkitektur AS

Nytt seminar om å bygge i massivtre

Når NKF i begynnelsen av mars inviterer til todagers seminar om å bygge i massivtre, bidrar ulike aktører med erfaring fra flere byggeprosjekter, og de skal ikke bare fortelle suksesshistoriene. Det er feilene man lærer av, og både rådgivende ingeniører, brannrådgivere, arkitekter, byggherrer, prosjektledere, planleggere og entreprenører inviteres til å dele kunnskap og erfaring, og lære nytt om å bygge i tre disse dagene.

I Alta kommune har de fokus på krysslaminert tre, slik som er brukt i Alta Omsorgssenter. I løpet av de to seminardagene blir det anledning til å befare Altas nye omsorgssenter, som du også kan se mer om her: http://alta-omsorgs.kystnor.no  

– Vi er stolte av dette prosjektet, og gleder oss til å dele erfaringer fra byggeprosjektet, sier Johan Fredrik Nilsen, prosjektleder Utbygging, i Alta kommune.

Programkomitén ønsker velkommen til Alta: 
Aasmund Bunkholt, daglig leder, TreFokus AS
Johan Fredrik Nilsen, Prosjektleder Utbygging, Alta kommune
Elisabeth Leikanger, daglig leder, NKF bygg og eiendom
Linda V. Nielsen, Sivilarkitekt MNAL/ MAA,  VERTE landskap - arkitektur AS

Massivtrekonstruksjoner kan være med på å sikre mer miljøvennlige bygninger 
- og vi kan ikke ignorere hvilken vei utviklingen går, uttaler initiativtager og komitemedlem Linda V. Nielsen i VERTE landskap - arkitektur AS. For oss som designer og prosjekterer fremtidens bygg er det viktig å holde seg oppdatert, og det er enklere og mer miljøvennlig å benytte seg av anledningen til å kurse oss i nord mener hun.
– Vi retter oss først og fremst til lokale kommuner og bedrifter, men setter selvsagt stor pris på om noen sørfra også vil ta turen nordover. Jeg synes vi har klart å sette sammen et program som er aktuelt for alle som vurderer å bygge i tre. Vi har lagt vekt på erfaring og praktiske eksempler, noe jeg tror verdsettes når man må prioritere i en travel hverdag, understreker Nielsen.

Besøke Alta

– Det er også mulig å kombinere dette seminaret med et lengre opphold i Alta som arrangerer Finnmarksløpet de påfølgende dagene. De som benytter seg av muligheten kan også besøke ishotellet i Sorrisniva, og kanskje få seg en snøscootertur på Finnmarksvidda. Mulighetene er mange, og for de som ikke har opplevd Finnmark så er dette en unik mulighet, sier Elisabeth Leikanger, rådgiver i Norsk Kommunalteknisk Forening.

Se hele programmet og meld deg på her

Alta massivtre egenannonse header.png