Flesberg skole. Foto: Sindre Haarr

Flesberg skole. Foto: Sindre Haarr

Tidsskriftet Kommunalteknikk

Bærekraftig bygging i fem punkter

Bærekraft, klima og miljø er på alles lepper og høyt på agendaen i kommune-Norge. Men hva handler det egentlig om når behovet for ny skole, barnehage, omsorgsboliger eller kulturhus melder seg? Det korte svaret er at bærekraftig bygging handler om å tenke helhetlig og være ansvarlig innkjøper. Her får du bærekraftig bygging i fem punkter. 

Skrevet av:
Morten Haugerud
PEFC Norge

1) Bærekraft innebærer å ta mange hensyn samtidig

Planlegg et bygg som er miljøvennlig, ressurseffektivt og funksjonelt. Samtidig. Bygg21, bygge- og eiendomsnæringens store samarbeidsprosjekt, listet opp ti kvalitetsprinsipper for bærekraft. Første punkt er å lage bygg som er bra for menneskene som skal bo, lære, jobbe og utfolde seg der. Gode bygg må stimulere til kontakt mellom mennesker og gi oss gode opplevelser og sanseinntrykk. Dette er vel også kjernen for et formålsbygg i kommunen? Litt på samme måte som en tur i skogen gir gode opplevelser, forteller mange om det samme ved bruk av tre i bygg. Det foregår nå mye spennende forskning på positive effekter av tre når det kommer til helse og trivsel. 

Forresten, før du går i gang: Still spørsmål om du faktisk må rive. Kan hende at det mest bærekraftige fak-tisk er ombruk og oppgradering av den eksisterende skolen.

2) Materialvalg er viktigste beslutning i byggeprosjekter

Spesielt i et klimaperspektiv. Visste du at klimagassutslippet relatert til materia-ler er viktigere enn energi knyttet til oppvarming og drift? Jo, en studie av åtte pilotskoler i Framtidens bygg og Futurebuilt viser at gevinsten ved materialreduksjon er større enn energigevinsten helt fram til bygget er 34 år gammelt. Og gevinsten med mate-rialer kommer umiddelbart. Det passer jo bra for et klima som trenger tiltak nå, ikke sant?

Bruk av tre i bygg er opplagt klimavalg, vi snakker om vinn-vinn. Det ene er at skog bruker CO2 i fotosyntesen og binder karbon i trevirket. Dette betyr at i et byggeprosjekt i størrelse 20 boenheter kan du regne med å binde ca. 100 tonn CO2. Det andre er at trelast og byggematerialer av tre gir mindre klimagassutslipp i forbindelse med produksjonen. Bruk av mye tre som massivtre gir derfor typisk utslippsreduksjon på over 50 % i byggeprosjekter. Og i tillegg; lokale løsninger gir mindre transport og klimagassutslipp. Du gjør derfor klokt i å bruke lokale, norske produsenter.

3) Still miljøkrav som bruk av sertifiserte produkter

Ifølge anskaffelses-loven skal offentlige oppdragsgivere legge vekt på å minimere miljøbelastningen og å fremme klimavennlige løsninger ved sine innkjøp. Som offentlig innkjøper har du også rett til å stille miljøkrav og kriterier i alle trinn i anskaffelsesprosessen, og kreve at enkelte produkter oppfyller visse merkeordninger. For eksempel er PEFC merket for bærekraftig skogbruk som sikrer god tilgang til serti-fisert trevirke fra Norge og over hele verden. 

Det er enkelt å stille miljøkrav. Da Lillesand kommune gikk ut med anbud på nye omsorgsboliger i massivtre la de helt enkelt inn setningen i konkurransegrunnlaget «Trevirket skal være miljøsertifisert, for eksempel PEFC eller tilsvarende sertifisering». Krav om sertifisert trevirke er selvfølgelig like relevant for oppgradering som for nybygg, og alle typer byggekonstruksjoner.

4) Kontraktsgrunnlaget med entreprenør er nøkkelen for gjennomføring av miljøkrav

Ved at kommunen som byggherre stiller krav om sertifisert trevirke får entreprenøren ansvaret for å følge opp krav mot sine byggevareleverandører. Alle seriøse entreprenører har allerede policy på bærekraft og ansvarlig innkjøp. Men like fullt, erfaringen er at gode intensjoner ofte feiltolkes, glipper og i verste fall over-ses i praksis. Kommunen gjør derfor klokt i å følge opp byggeprosjektet underveis og å be om dokumentasjon ved prosjektslutt.

Et konkret tips for god systematikk rundt oppfølging av miljøkrav er å bruke NS 3466 «Miljøprogram og miljøoppfølgingsplan» (MOP). En rådgivende ingeniør eller entreprenøren vil kunne hjelpe til med å utarbeide planen spesifikt for ditt prosjekt. 

5) Søk kunnskap og bruk beste praksis

Selv om det kanskje er mest morsomt å finne opp hjulet selv, er det ikke alltid like effektivt. Bygg heller på erfaring fra andre og bruk tilgjengelig bistand og veiledere. For eksempel koordinerer Innovasjon Norge et nettverk av «Tredrivere» som hjelper til med planarbeid og kompetansehe-ving rundt i hele kommune-Norge. Ta også en kikk på Kriterieveiviseren til Difi for bærekraftig anskaffelser. Her er tre kommuner: Horten, Gran og Lillestrøm – piloter. Og ikke minst, NKF sin splitter nye standard kravspesifikasjon for formålsbygg som er basert på erfaringer fra en rekke større kommuner.
 
Som du forstår, mange kommuner har tatt endringene i tiden på alvor og går foran som gode eksempler innen bærekraftig bygging. Sørg for at din kommune også bygger bærekraftig. Lykke til!

 

Om ordningen: PEFC sertifisering er kundemakt satt i system

PEFC er en internasjonal, non-profit organisasjon som arbeider for å fremme bærekraftig skogbruk etter miljømessig, sosiale og økonomiske interesser. Ordningen er basert på internasjonale standarder og uavhengig, tredjepart kontroll. PEFC sørger for at skogeiere må følge bestemte krav som blant annet går på biologisk mangfold, hensyn til friluftsliv og et klimavennlig skogbruk. Tømmer spores gjennom verdikjeden ved hjelp av PEFC Sporbarhetssertifisering, hvor alle produsent- og handelsledd må være sporbarhetssertifisert. Ved å stille krav om bruk av sertifisert trevirke støtter du opp om bærekraftig skogbruk som bidrag til en mer bærekraftig verden.