Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Departementet svarer

§ 32-3 m.fl. - Departementet besvarer spørsmål om adressat for forhåndsvarsel og vedtak etter plan- og bygningsloven kapittel 32.

Vi viser til deres henvendelse av 21. august 2019, og til våre foreløpige svar av 23. august 2019 og 20. november 2019. Vi beklager lang saksbehandlingstid.

Henvendelsen fra dere har bakgrunn i departementets tolkningsuttalelse i sak 19/2224-2. Med henvisning til denne skriver dere innledningsvis i forespørselen:

"Vi viser til deres brev til Klepp kommune den 20.05.2019, der dere sier at et pålegg om opphør av bruk ikke kan rettes mot eier dersom den privatrettslige avtalen mellom leietaker og eier tillater bruken som vi ønsker at skal opphøre".

 Under forutsetning av at pålegget ikke kan rettes mot eier, men må rettes mot leietaker, stiller dere følgende tre spørsmål: hvordan skal den ansvarlige adresseres, hva skal kommunen gjøre når eier nekter å utlevere opplysninger om leier, og hvordan kan saken løses uten å fatte vedtak om opphør av bruk.

Vi gjør oppmerksom på at uttalelsen gis ut fra en generell vurdering av tolkningsspørsmålet som er reist, og at vi med dette ikke tar standspunkt til løsningen av en konkret sak.

Les departementets svar på KMD sine hjemmesider.